България

Председателят на Съюза на съдиите: В парламента беше поставено начало на съдебна реформа

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Приетите вчера промени в Закона за съдебната власт са начало на някаква съдебна реформа. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова.

Първият знак за това е механизма за търсене на отговорност на главния прокурор, който винаги до този момент срещаше неодобрение. Вече обаче политиците и цялото ни общество разбраха, че този механизъм е необходим, каза още тя.

Другият хубав момент от обсъжданията в Народното събрание беше, че най-накрая бяха разделени т.нар. „тримата големи“. Това се наложи като едно обобщено понятие в публичното говорене. Обществото няма много познания навътре в съдебната власт. Но сега стана ясно, че няма как главният прокурор да е част от големите. Големите са ръководителите на главните съдилища. Трябва да бъдат ограничени и правомощията на ВСС обаче. Не трябва прокурорската колегия да има такова голямо влияние над съдиите. На първото четене в правната комисия приеха всички да се премахват с 13 гласа, това е недопустимо. Прокурорът и съдиите нямат нищо общо. Съдът е с друга структура, прокуратурата е с йерархични структури. Прокуратурата е страна по съдебния процес. Не може да ги сравняваме със съдиите. Председателите на съдилищата са административни ръководители на съдебната власт. Те са органи.

В чл. 4 от Конституцията пише, че България е правова държава. Ако ние не можем да постигнем това, трябва да си направите изводите сами. Това означава, че наистина над главния прокурор е само господ, коментира Татяна Жилова.

Трябва да има достатъчно данни и законен повод за да има разследване срещу главния прокурор. Разбира се, че съдия, който има опит в процесуалното производство ще бъде безпристрастен, защото е извън прокуратурата. Той после ще се върне в съда. Внушенията, които се правят е за да внушат страх. Списъкът с тези съдии, които ще могат да го правят,  ще са достойни, които няма от какво да се страхуват.  Говорила съм с такива хора, има такива. Има хора, които не се страхуват. 

Много е омерзително това което се случва във ВСС. За съжаление очаквам още от същото, ако не постигнат договорка да замълчат отново, категорична беше Жикова.

В срок от 3 месеца от влизането в закона, който се прие вчера, се казва, че ще се приеме обновяване на професионалната квота. Тази квота беше попълнена през миналата година от прокурорите и съдиите. Ако има нови избори за ВСС, трябва всички недостатъци на системата да бъдат отстранени. ВСС отказа да съгласува електронната система и отказа достъп на Министерски съвет до нея, заяви тя.

Трябва да се стигне и до промяна в Конституцията. Тя може да се промени от обикновено Народно събрание, нужна е само политическа воля. Политиката винаги иска да влияе в съдебната система. Няма политик, който да не желае да има влияние в съдебната система, заключи Татяна Жилова.

Цялото интервю гледайте във видеото.