Политика

Прокуратурата видя принуда спрямо Радостин Василев, Гешев сезира Конституционния съд за ВСС

От Euronews България Euronews България
Sofiiska.Raionna.Prokuratura.BGNES1 (1) Снимка: БГНЕС, архив

Софийска районна прокуратура се е самосезирала във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо депутат от 49-ото Народно събрание. Информацията е от пресцентъра на СРП.

Прокурор при Софийска районна прокуратура е образувал досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София, Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

На 26.05.2023 г. Р.В. е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство.

Разследването по случая продължава.

В случай, че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура, се казва още в съобщението.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане в Конституционния съд за задължително тълкуване на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията на Република България. В искането се поставят три основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет.

Два от въпросите са - прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Третият въпрос е - конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.