Политика

Конституционалист: Ротационното правителство липсва в Конституцията, но не ѝ противоречи

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Решението на първите две парламентарни коалиции не противоречи на Конституцията. Това с ротацията може да е повод да се въведе нов въпрос в конспекта по Конституционно право - в рамките на шегата.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Орлин Колев, преподавател по Конституционно право.

Парламентарното управление в България е от рационализиран тип и такова управление е в духа на Конституцията. Публичната власт така е конструирана, че да помага на правителството. Но ротационно правителство по смисъла на Конституцията липсва - няма такъв юридически термин. След подаването на оставка започва конституционната рулетка отначало - с връчване на съответните проучвателни мандати от страна на президента.

В Конституцията е уредено, че министър-председателят може да подаде оставка, но повлича цялото правителство. Оттам насетне започва конституирането на новото правителство.

Неизпълнението на поетия ангажимент за оставка няма да доведе до юридическа отговорност, а само на политическа. Тогава единият от коалиционните партньори просто ще спре да подкрепя другия. Това е предвестник на вот на недоверие и нови избори.

Съгласието между водещите коалиции води до съвместна отговорност - и двете коалиции ще бъдат отговорни за бъдещите действия.

Вижте цялото интервю във видеото.