Политика

Борисов: Това не е коалиция, а отговорност

От Euronews България Euronews България
Boiko Borisov BGNES Снимка: БГНЕС архив

Ако беше коалиция, двамата с Кирил Петков щяхме да сме премиери, каза Бойко Борисов

 

Това не се нарича коалиция, а отговорност, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив, в коментар за предложението Николай Денков и Мария Габриел да са премиери на ротация с втория мандат, съобщава БНР.

Много ясно казах, че преговорите се водят от Мария Габриел, този който ще е премиер и вицепремиер, трябва да има самочувствието, знанието, умението и авторитета да си проведе преговорите, посочи Борисов в отговор на въпрос как продължават преговорите за кабинета днес. "Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми. И в същото време, със загърбено его, се обединихме, за да преодолеем кризата. Иначе как да се нарича това - нови избори? Двата стадиона в Пловдив струват по-малко отколкото нови избори. Шест такива стадиона са загубени в последните шест избори".

Това не е коалиция, ако беше, с Кирил Петков щяхме да сме двамата премиери, допълни Борисов.

Правителство и всичко останало в момента се прави от акад. Денков и Мария Габриел, не мога да знам имената на министрите. На Габриел сме дали 100% правата да прави компромиси, но да има правителство. От вчера има яростни атаки - това е отговорност, а не коалиция! Партията е възбудена, техните хора (на ПП-ДБ, бел. ред.)- също, но това е отговорно поведение, добави лидерът на ГЕРБ.

Юни месеци няма да има държава, ако няма правителство, какво повече да ви обясня, попита Борисов. Затова настоях Асен Василев да е министър на финансите, за да може това, което е планирал, да го направи. Извън шегата, веднага трябва бюджет, да се довърши съдебната реформа, бързо - за месец, два - и като се случат 3-4 хубави неща, пак да отидем на избори. Ние няма да се заобичаме!, допълни лидерът на ГЕРБ.