Политика

Неофициално: Кабинетът вече е решен, от ГЕРБ само Мария Габриел е в него (Обобщение)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

След новината за съвместно правителство на ротационен принцип между първите две политически сили в 49-тото Народно събрание - кои ще са имената в кабинета на Габриел и Денков? Информацията обобщава Софи Цветкова. 

Историческият прецедент на политическата сцена у нас породи много въпроси затова как ще управляват двете формации. Не закъсняха и слуховете как първите две политически сили ще се разберат кой да участва в бъдещ кабинет. Според информация, появила се в публичното пространство, Еврокомисията е постигнала успех в две направления - да убеди Кирил Петков и Асен Василев да приемат Габриел за вицепремиер, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да не настоява за министерски постове.

На извънредния брифинг вчера стана ясно, че през първите девет месеца акад. Николай Денков ще бъде премиер, а Мария Габриел - негов заместник и министър на външните работи. След това ролите се сменят. Акад. Денков ще трябва да подаде оставка пред Народното събрание и парламентарната рулетка се завърта отново - президентът провежда консултации и отново връчва мандат.   

В „Добро утро, Европа“ политологът Яница Петкова даде два примера за опити за ротационно правителство в Израел и Румъния.

Според източници моделът на правителството вече е решен. А именно - в бъдещ кабинет на министерски пост от ГЕРБ-СДС ще бъде само Мария Габриел. А всички останали министри ще бъдат от "Продължаваме промяната". Припомняме, че вчера акад. Николай Денков обяви, че би могло имената във вече представения проектокабинет на ПП-ДБ да се ревизират. 

Само преди 20 дни ПП-ДБ представиха своя проектокабинет за втория мандат. Сред водещите имена в него бяха:

Асен Василев - министър на финансите

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи

Радослав Рибарски - министър на енергетиката

Милен Матеев - министър на правосъдието

Тодор Тагарев - министър на отбраната

След като вчера Габриел върна папката за първия проучвателен мандат празна, президентът Румен Радев заяви, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет на ПП-ДБ. А разговорите за управление между двете коалиции продължават.

Стана ясно още, че Кирил Петков няма да бъде част от състава на Министерския съвет. Това обяви самият той в пространен фейсбук статус, с който защити решението на ПП да се събере в общо управление с ГЕРБ.