Политика

Политолог: Искахме промяна, но промяната няма как да стане без ГЕРБ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ситуацията е нестандартна, търси се някаква формула за властта. По-важното е, че има законодателна програма, зад която са се застъпили първите две политически сили, на базата на която се поставят приоритетите на кабинета.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Атанас Радев.

Този парламент и кабинет ще бъдат по-нестандартни, защото лидерите ще бъдат в парламента и там ще се случва правенето на политика.

 

Бяга се от думата коалиция, но по същество това е точно такова, само че липсва коалиционното споразумение или може би е влязло в законодателната програма.

В момента имаме отмятане от позицията на ПП, което създава поле за спекулации - външен натиск, конкретни интереси, които да защитават и т.н. Съгласието на ПП за ротация на министър-председателя меко казано не е отговорно политическо поведение. И ПП и ГЕРБ ще понесат щети от това.

Ключовото по отношение на ротацията е липсата на доверие. Когато се договарят политики би следвало партиите да имат ясно споразумение. Не разбирам как ГЕРБ ще подкрепят кабинет с министри на ПП безрезервно само с Мария Габриел. Предполагам, че ще има някакви експерти от квотата на ГЕРБ.

Заявките на Борисов, че няма да излъчи кандидати за определени населени места на местните избори, за да могат ПП-ДБ да спечелят, е по-скоро смешно, отколкото близко до реалността.

Докарахме се до ситуация, в която искахме промяна, но промяната няма как да стане без ГЕРБ.

Вижте цялото интервю във видеото.