България

Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев, той я обвини в репресия (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Delyan Dobrev GERB

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, който е депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, като не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, посочват от градската прокуратура, както и това, че не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката. Софийска градска прокуратура се позовава на неизпълнено решение на Министерски съвет за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, а депутатът не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

Аз не виждам никакви притеснения за себе си да подам имунитета си. Искам обаче да разкажа личната си история, защото прокуратурата в България е един репресивен орган, знам го от личен опит през последните повече от 10 години. Това каза по време на брифинг в централата на партия ГЕРБ Делян Добрев по повод поискания му по-рано днес от прокуратурата имунитет.

 

Нас ни натискаха още през 2013 г., по време на кабинета „Орешарски“, управляващите ни натискаха. Ние бяхме от опозицията тогава, натискаха мен и мои колеги. Тези, които не се поддадохме, ни образуваха по едно дело. Това е въпросното дело, което днес възобновяват.

Делян Добрев

По думите на Добрев това дело е стояло „на трупчета“ в продължение на девет години. Той беше категоричен, че прокуратурата трябва да се реформира, защото в противен случай всички политици ще бъдат подвластни на един или друг главен прокурор.

Докато не приключи реформата в прокуратурата ние от ГЕРБ взехме решение и няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е от Народното събрание, заяви Даниел Митов.