Политика

След 14 часа дебати и изслушвания: ВСС отложи казуса с отстраняването на Иван Гешев за 12 юни

От Euronews България Euronews България

След многочасов дебат в така нареченият съдебен парламент едно стана ясно - Иван Гешев не е извършил нарушение - нито на служебните си задължения, нито на закона. А прокурорите, които изненадващо поискаха отстраняването му, също толкова изненадващо оттеглиха искането си. В дълга схватка на процедури, доказателствени искания и изслушвания кадровиците на Темида все още не са стигнали до окончателно решение.

По-рано днес в рамките на заседанието Пленумът ВСС реши със 17 гласа "за" и 3 "против" да уважи изненадващото оттегляне на първото искане на шестима кадровици от 12 май за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Така за разглеждане остана само второто искане за освобождаването му, което е свързано публичното му изказване, свързано с "политическия боклук, който трябва да изметен". Изказване, което според въпросното искане също уронва престижа на съдебната власт.

За да проследи доколко е бил под въздействие на емоции при употребата на този израз на 15 май, пленумът извика на изслушване зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Г-н Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената“, каза Ясен Тодоров, който се видял с главния прокурор ден преди пресконференцията и две седмици след атентата срещу него. Гешев му споделил, че не е спал от 1 май заради шока от взрива до автомобила му. По думите на Ясен Тодоров главният прокурор се държал по-различно от обичайното, бил „разпилян и хаотичен“.

„След като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата“, казал Гешев и споделил, че се тревожи и за семейството си. Въпреки това към онзи момент Гешев споделил, че няма да подава оставка.

Самият Гешев в рамките на заседанието не отрече, че е обмислял оставката си и е споделял намерение да я подаде. Но след това размислил.

„Емоционалното състояние на Гешев беше с негативизъм към мен, настроен, с негативно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми показа къде да седна“, разказа своите впечатления пък Борислав Сарафов. Той добави, че не знае какво е „взривило“ отношенията му с главния прокурор, когото особено през последната година възприемал и като приятел.

Преди това цялото заседание дружно изгледа пресконференцията от 15 май, на която Гешев произнася израза „Политически боклук“. Повод за това беше именно взривът, след който главният прокурор изчезна от публичния пейзаж. През това време се появиха множество въпроси и разминавания във версиите за случилото се на пътя София-Самоков, на които той не отговори. При първата си публична изява след атентата Гешев обяви, че ще остане на поста си, че е получавал заплахи и че планира да „измете политическия боклук“, с което даде да се разбере, че възприема всичко като политическа атака срещу себе си.

Малко след това шестима прокурори внесоха искането за отстраняването му. Първо – заради мистичния израелски експерт, който се беше появил на мястото на взрива. По думите на Борислав Сарафов – по препоръка на самия Гешев. А след това и заради израза с боклука, който стана повод за внасянето на второ искане от четирима прокурори. Двама прокурори, подписали първото искане, отпаднаха.  

Днес сутринта един от вносителите на първото искане за освобождаването на главния прокурор - Огнян Дамянов, изненадващо обяви, че оттеглят предложението си, без да посочи мотиви за това. Заседанието за първи път се председателства от новия правосъден министър Атанас Славов.

Оттеглянето се случи, след като съветът все пак реши да гледа двете искания за отстраняването на Гешев по същество. 

След дадена почивка по обед, Пленумът отново се събра и заради избухналия спор и настоявания от страна на членовете му, Гергана Мутафова (вносител на първото искане), все пак аргументира оттеглянето. Тя се позова на постановление на СГП, с което се отказва образуване на досъдебно производство срещу Гешев заради твърденията, че се е намесил по недопустим начин в разследването на атентата срещу него, изпращайки на място израелски експерт за оглед.

От думите на Мутафова стана ясно, че това е по сигнал на гражданското движение БОЕЦ. В него имало съмнения за инсценировка на атентата, както и твърдения за длъжностно престъпление от страна на Гешев. Прокурорът Тодор Денков отказва да започне разследване. В мотивите му се посочва, че експертът не е бил допуснат до местопроизшествието, а е направил оглед от около 20-30 метра.

Самият Гешев пък коментира, че са му били снети обяснения по всичко, свързано с взрива на 1 май. 

Думата взе и Огнян Дамянов. Той каза, че вносителите на предложението за уволнението са били призовавани във Върховната касационна прокуратура. "Дали това не влияе върху нашето убеждение?", попита той. Предпочитал предложението за уволнение да не се гледа, "защото Гешев е направил така, че да остане усещането, че то е внесено под политически натиск".

"В момента върху предложителите се оказва натиск, но мълчим заради това. Няма нищо мъжко, воеводско и не знам какво си прокуратурата да прави такива проверки. Това е възмутително и форма на натиск", заключи Дамянов.

Така пред съвета остана висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС, те направиха аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

Самият Гешев се обяви против прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него искането не може да се оттегля, а трябва да бъде разгледано и да се види несъстоятелността му. Той посочи, че пред залата чакат свидетели, които да бъдат разпитани. "Има преобладаващ обществен интерес и го дължим на обществото и магистратите", каза Гешев, защитавайки тезата, че предложението трябва да бъде разгледано.

Преди това Иван Гешев заяви, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата. „Ще съдействам напълно, но имам право на защита", добави главният прокурор.

Според Цветинка Пашкунова пък няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров. 

Следобед ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев заради думите му за „измитането на политическия боклук".

От името на вносителите Калина Чапкънова отново прочете искането. Според тях с думите, изречени от Гешев, се уронва престижа на съдебната власт.   

Гешев поиска да бъде разпитан като свидетел Ясен Тодоров за среща между двамата на 14 май. Тя е била след срещата на главния прокурор с кадровика Йордан Стоев. Атанаска Дишева пък настоя за разпит на зам.-главния прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов.

В крайна сметка бе решено да бъдат изслушани Сарафов и Тодоров. Впоследствие самият Иван Гешев пожела множество други негови колеги и свидетели на емоционалното му състояние да бъдат изслушани.

Един от тях бе Магдалена Панталеева, старши експерт публична комуникация на ПРБ. Тя разказа, че Иван Гешев е бил "притеснен и объркан" при посещението си в Република Турция, където той замина на семинар непосредствено след атентата.

След това, вече при завръщането от следващата командировка от САЩ, той получил и заплашителното писмо, за което алармира самият Гешев на втория си брифинг от 22 май. В анонимното послание, за което той сам съобщи, се съдържаше поетичен призив да си подаде оставката и заплаха, че ако не го направи, някой ще натисне копчето "enter".

Пантелеева също сподели, че пресконференцията на 15 май е била свикана от Гешев с намерението той да подаде оставка. 

Малко преди полунощ кадровиците взеха решение следващото им заседание да се проведе в понеделник от 9:30 часа. 

Обобщение от Георги Карамфилов на случилото се до 21 ч. вижте в следващото видео: