Политика

ВСС се отказа да отстрани Гешев за "уронен престиж" на съдебната власт (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши със 17 гласа "за" и 3 "против" да уважи изненадващото оттегляне на първото искане на шестима кадровици от 12 май за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Така съветът ще разгледа само второто искане за освобождаването му, което е свързано публичното му изказване, свързано с "политическия боклук, който трябва да изметен". 

Оттеглянето

Днес сутринта един от вносителите на първото искане за освобождаването на главния прокурор - Огнян Дамянов, изненадващо обяви, че оттеглят предложението си без да посочи. Заседанието за пръв път се председателства от новия правосъден министър Атанас Славов.

Първото предложение беше за твърдени нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт  по повод разследване на взрива срещу кортежа на главния прокурор на пътя Самоков-София на 1 май.

Оттеглянето се случи, след като съветът все пак реши да гледа двете искания за отстраняването на Гешев по същество. 

След дадена почивка по обед, Пленумът отново се събра и заради избухналия спор и настоявания от страна на членовете му, Гергана Мутафова (вносител на първото искане), все пак аргументира оттеглянето. Тя се позова на постановление на СГП, с което се отказва образуване на досъдебно производство срещу Гешев заради твърденията, че се е намесил по недопустим начин в разследването на атентата срещу него, изпращайки на място израелски експерт за оглед.

От думите на Мутафова стана ясно, че това е по сигнал на гражданското движение БОЕЦ. В него имало съмнения за инсценировка на атентата, както и твърдения за длъжностно престъпление от страна на Гешев. Прокурорът Тодор Денков отказва да започне разследване. В мотивите му се посочва, че експертът не е бил допуснат до местопроизшествието, а е направил оглед от около 20-30 метра.

Самият Гешев пък коментира, че са му били снети обяснения по всичко, свързано с взрива на 1 май. 

Натиск

Думата взе и Огнян Дамянов. Той каза, че вносителите на предложението за уволнението, са били призовавани във Върховната касационна прокуратура. "Дали това не влияе върху нашето убеждение?", попита той. Предпочитал предложението за уволнението да не се гледа, "защото Гешев е направил така, че да остане усещането, че то е внесено под политически натиск". "В момента върху предложителите се оказва натиск, но мълчим заради това. Няма нищо мъжко, воеводско и не знам какво си прокуратурата да прави такива проверки. Това е възмутително и форма на натиск", заключи Дамянов.

Второто искане

Така пред съвета остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС, те направиха аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

Самият Гешев се обяви против прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него искането не може да се оттегля, а трябва да бъде разгледано и да се види несъстоятелността му. Той посочи, че пред залата чакат свидетели, които да бъдат разпитани. "Има преобладаващ обществен интерес и го дължим на обществото и магистратите", каза Гешев, защитавайки тезата, че предложението трябва да бъде разгледано.

Преди това Иван Гешев заяви, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата. „Ще съдействам напълно, но имам право на защита, добави главният прокурор“, декларира той.

Според Цветинка Пашкунова пък няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров. 

Разпити

Следобед ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев заради думите му за „измитането на политическия боклук".

От името на вносителите Калина Чапкънова отново прочете искането. Според тях с думите, изречени от Гешев, се уронва престижа на съдебната власт.   

Гешев поиска да бъде разпитан като свидетел Ясен Тодоров за среща между двамата на 14 май. Тя е била след срещата на главния прокурор с кадровика Йордан Стоев. Атанаска Дишева пък настоя за разпит на зам.-главния прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов.

Адвокатът на главния прокурор Радостина Константинова - Томова се позова на гарантираното от Конституцията право на свободно изразяване на мнението. По думите й изразът бил изваден от контекста. Затова държат да се чуе целия запис на изявлението му. 

Самият Гешев каза, че иска време, за да се запознае с доказателствата по първото искане, за да може да използва някои от тях по второто искане.

В крайна сметка бе решено да бъдат изслушани Сарафов и Тодоров.

Над 11 часа продължава заседанието на Висшия съдебен съвет.

Ясен Тодоров заяви, че според това, което е видял от разговорите с Иван Гешев, той е бил под афект.

Може би последното, което ще ви кажа за срещата на 14 май е, че всъщност г-н Гешев беше в състоянието на човек, който е опрян до стената. Това е в следствие на нещата, които му се случиха предишните две седмици.

Малко след това Ясен Тодоров застана и пред камерите и обясни, че за въпросите, на които е дал отговори не желае да прави медийни изявления, поне докато не завърши производството, свързано с освобождаването му от длъжността заместник-директор на Национална следствена служба, защото то е мотивирано именно с медийните му изяви.

Според Сарафов е имало агресивно поведение от страна на Иван Гешев, но само към самият Сарафов непосредствено преди пресконференцията на 15 май, по време на която Иван Гешев скъса оставката си.

Основна тема на разговор обаче по време и на двете изслушвания не беше емоционалното състояние на Иван Гешев, а фактите и обстоятелствата около присъствието на израелския експерт на местопрестъплението, където се случи атентата срещу главния прокурор. Според Ясен Тодоров устни разпореждания за присъствието на експерта не са идвали. Според него самият експерт сам е предложил да направи визуална оценка на мястото. Според Борислав Сарафов той е получил обаждане от Гешев, в което му е било казано, че Ясен Тодоров ще пристигне с експерта и трябва двамата да бъдат допуснати до местопрестъплението.

 

Обобщение от Георги Карамфилов на случилото се до 21 ч. вижте в следващото видео: