Политика

Иван Гешев поиска да отложи процедурата по отстраняването му, ВСС отказа (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Главният прокурор Иван Гешев поиска чрез адвокат отлагането на дебата по същество по предсрочното му освобождаване от Висшия съдебен съвет. Това стана ясно в началото на заседанието на Пленума на ВСС. Адвокат Радостина Константинова-Томова е внесла снощи искането.

Самият Гешев не присъства, тъй като според документа е на международна конференция по киберсигурност в Бургас до 2 юни. Това силно озадачи Атанаска Дишева от ВСС. Тя попита какво налага точно в този момент главният прокурор да прекара четири дни в Бургас и какво го спира да се яви за половин ден пред съвета. 

"Приемам този служебен ангажимент за превратно упражняване на права", коментира Дишева и обобщи, че според нея няма основателна причина за разглеждане на искането. 

Пленумът трябва да обсъди по същество на искането на шестима представители на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Те внесоха предложението си на 12 май. Като причина кадровиците посочиха, че Гешев е наредил на зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров да заведе израелски експерт по контратероризъм на мястото, където бе извършен атентата срещу главния прокурор. Самият Гешев казва, че не е нарушил закона, защото по това време е бил в отпуск.

Първата причина, поради която адвокат Константинова поиска отлагане е, че Гешев участва във форум за киберсигурността, който бил отдавна в дневния му ред. А втората причина - здравословното й състояние не позволява да се яви физически на заседанието. Медицинското удостоверение било издадено от лекуваш лекар д-р Спаска Георгиева. Заболяването не позволявало явяването й. Амбулаторният лист бил издаден в 13 часа на 31 май.

Решения

След дебат ВСС реши с 14 на 5 гласа да не отлага разглеждането на точката за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Последва разискване и по друго искане - производството по уволнението на Гешев да бъде спряно, докато Конституционният съд не се произнесе по искането му за тълкуване на мандата и правомощията на настоящия Висш съдебен съвет. Атанаска Дишева обаче припомни, че Гешев е поискал тълкуване на Конституцията, а не обявяване на противоконституционни на текстове от закона, което означавало, че "няма основание за спиране". В крайна сметка с 19 гласа единодушно Пленумът отхвърли това искане.

Всъщност ВСС няма да гласува днес уволнението на главния прокурор, тъй като първо трябва да бъдат разгледани доказателствата на главния прокурор, които са внесени от него, както и исканията му за събиране на допълнителни доказателства.

По време на заседанието стана ясно още, че в понеделник трябва да има още едно заседание на ВСС, на което ще се разгледа второто искане за неговото уволнение. И тогава главният прокурор няма да присъства, тъй като излиза в платен отпуск за седмица.

ВСС реши още да бъдат изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, заместникът му Ясен Тодоров, както и наблюдаващи прокурори и следователи, работили на мястото на взрива срещу кортежа на главния прокурор на 1 май на пътя Самоков-София.

Ще бъде изслушан и израелският експерт, който се оказа основно действащо лице в случая с взрива.

Geshev Sozopol 3 Главният прокурор с колеги на фона на Созополския залив Снимки: ПРБ