Политика

ВСС обедини двете искания за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, гледа ги в четвъртък (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

След няколко часово заседание Висшият съдебен съвет обедини двете искания за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Така на следващото си заседание, което трябва да е в четвъртък, кадровиците ще дебатират по същество за това - извършил ли е обвинител №1 тежко нарушение, намесвайки се в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, както и дали с думите си "политически боклук" по адрес на депутатите е уронил престижа на съдебната власт.

Преди да вземе това решение, ВСС с 19 гласа "за" и нула "против" единодушно допусна за разглеждане по същество второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Това искане е заради изявлението на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на "политическия боклук". Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова така Гешев е нарушил етичните норми на магистратите и така е накърнил престижа на съдебната власт. Миналия четвъртък Пленумът допусна до разглеждане и първото искане на представители на прокурорската колегия.

"Тоталитарен преврат"

„Моята мисия е защита на правото и съдебната власт, истинска съдебна реформа, защита на България от тези, които късат живо месо от нея и нямат срам нито от Бог, нито от семействата си, заяви в началото на заседанието главният прокурор, който този път присъства на разискванията в сградата на ВСС. 

В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, убеден е главният прокурор.

„Не си мислете, че след прокуратурата няма да дойдат и за вас. И за всеки свободно мислещ българин“, предупреди той.

Според Гешев атаката срещу него идва от партия ГЕРБ.

Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите“, посочи Гешев и добави: „В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни времена“.

Според него в момента няма право, а сталинизъм.

„Това е лична оценка, на която имам право, според българската Конституция. Вие не ме харесвате, добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Според главния прокурор съдебната власт се намира в исторически момент, да се изчистят Авгиевите обори. „Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази мисия. Само делата имат значение, думи, които виждаме, ясно са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта няма да има край“, каза той.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и според него това вече се вижда от хората.

Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев.

Сезиране на КС 

С измененията в НПК е предвиден ред, различен от общия, за започване на разследване срещу главния прокурор, който го поставя в по-неблагоприятно положение от всички останали граждани – достатъчен е само законен повод, но не и достатъчно данни за извършено престъпление. Създават се ограничения на базата на общественото му положение, а в конституцията изрично е посочено, че не се допускат „никакви ограничения“ на правата на гражданите“, се казва в искането до КС. 

Разследващият главния прокурор съдия ще бъде избиран по правилата за случаен подбор измежду определена категория магистрати, но разследващите органи ще се определят от съответните министри - органи на изпълнителната власт, които са под политически контрол. Така се създава възможност за пряка намеса на изпълнителната власт в разследването срещу главния прокурор.  При това той може да бъде разследван от органи на изпълнителната власт, за разлика от всички останали магистрати, които съгласно НПК се разследват от следователи“, посочва Иван Гешев в мотивите си до КС. Според него „на практика по този начин се създава система от органи с белези на извънредност, игнорира се и принципът за случайния подбор при разпределение на делата и преписките“.

Въвеждането на съдебен контрол за голяма част от отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде независим арбитър и да осигури равенство на страните и състезателност в съдебния процес. Това ще доведе и до недопустимо накърняване на правомощието на прокурора суверенно и независимо да реши дали да образува или да откаже започване на  разследване“, посочва още главният прокурор.

Според него „съдът ще навлезе във функции на прокурора и ще засегне възможността му да вземе решението си по вътрешно убеждение, а в  една правова държава е недопустимо държавен орган да изземва правомощия на друг“.