Политика

Юрист: От години сме в корупционното блато, излизането от него е чрез радикална съдебна реформа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Реформата в Конституцията, която се отнася до правосъдната система, трябва да се случи в две посоки. Кардинално преосмисляне на прокуратурата и излизане от омагьосания кръг, в който тя функционира. Другата посока е да се преосмисли как да се минимизира политическото влияние и политическите зависимости в съдебната система. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria доц. Христо Христев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Според Христев може да се мисли например как да се „преуредят условията, по които се избират членовете на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет“.

 

От много години сме в това блато на корупционни и други зависимости, които не позволяват съдебната система да функционира в достатъчна степен според предназначението си, а от друга страна поставят под въпрос върховенството на правото в България.

Доц. Христо Христев

По повод законодателната промяна отпреди няколко дни, с която ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ извадиха националното следствие от прокуратурата, юристът смята, че „някаква особено значима кардинална промяна не се е случила“, тъй като следователите няма да могат сами да правят разследвания, а отново ще бъдат „под шапката“ на главния прокурор.

„Главният прокурор има абсолютен контрол върху прилагането на наказателното законодателство, което виждаме през последните седмици. Случаи, които с години бяха във фризера и на трупчета, се реанимират изведнъж скоростно, очевидно с настоящия политически контекст“, заяви още Христев.

Цялото интервю във видеото.