Политика

В последния момент: ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отделиха следствието от прокуратурата

От Euronews България Euronews България

Изненадващо народните представители одобриха на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба ще бъде отделена от прокуратурата. Поправките бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. „Против“ бяха БСП и ПП-ДБ.

Измененията предвиждат още да има окръжни следствени служби във всяка област.  Следователите към следствените отдели ще се ръководят от директора на Националната следствена служба.
Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков бе единствен, който подкрепи предложението на "Възраждане" националното следствие да е отделно от прокуратурата.
Според него не само съдиите и прокурорите, а и следователите трябва да бъдат независими. Той припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало още през 2009 г.

По думите му така прокуратурата е образувала следствено-прокурорска съветска система. В същото време Рашков коментира, че трябва да се уредят отношенията между наблюдаващия прокурор и разследващите органи чрез нови промени в НПК. И изрази опасения, че промените биха били противоконституционни.

"Главният прокурор и шефа на следствието да се заплашват кой кого ще убива е абсолютно недопустимо. Законодателният орган е длъжен да разтърве тези хора", коментира от своя страна Радомир Чолаков от ГЕРБ от парламентарната трибуна.

Отцепилият се от ПП Радостин Василев го контрира, че гласуването на текстовете за отделянето на НслС е в противоречие с парламентарните правила, тъй като са били отхвърлени на правна комисия на второ четене.

„Г-н Борисов гледа настрани. Какво е това? Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа", заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова заяви, че „в момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт - организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите“.