Общество

Съдия от ВСС: Ситуацията е изключително грозна, уронва престижа на прокуратурата

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

На първо заседание след конфликта в прокуратурата на първо заседание се събира съдийската колегия на ВСС. Очаква се главният прокурор официално да поиска отстраняването на Борислав Сарафов. 

На заседанието ще се разглеждат рутини въпроси. Ще трябва да се разгледат и три предложения за предсрочно освобождаване - на прокурорската колегия на ВСС за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, на Гешев за отстраняване на неговия заместник Борсилав Сарафов и на Сарафов за отстраняване на Гешев и заместника на НСлС Ясен Тодоров - но това се очаква да се случи след седмица. 

Според члена на ВСС от Съдийската колегия Олга Керелска ситуацията е изключително грозна и уронва прастижа на прокуратурата и на съдебната власт като цяло. 

Сагата се изостри, след като шестима прокурори поискаха предсрочното освобождаване на обвинител номер едно. Иван Гешев демонстративно скъса своята оставка и отвърна на удара като намеси имена на водещи партии и политици. Чуха се обвинения за натиск и опити за потулване на съдебни дела. Бяха назовани имената на Бойко Борисов и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Лидерът на ГЕРБ отрече всички обвинения, а Сарафов заяви, че се страхува за живота си.