Политика

Ден втори на трусовете в прокуратурата: Сарафов и Гешев се надпреварват със сигнали един срещу друг (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Борбите по най-високите етажи на държавното обвинение, които започнаха официално в понеделник, не секват втори ден, а част от развръзката ще се случи във Висшия съдебен съвет (ВСС) следващите дни. По обяд във вторник стана ясно, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е внесъл сигнал в Софийска градска прокуратура (СГП) срещу началника си – главният прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха за Euronews Bulgaria от Градска прокуратура. В него Сарафов настоява да бъдат проверени три евентуални нарушения.

Първото – за намеса на Иван Гешев в разследването срещу Бойко Борисов, известно като „Барселонагейт“. Второто е за това, че главният прокурор е записал нерегламентирано телефонния си разговор с член на Висшия съдебен съвет. А третото е, че главният прокурор еднолично използвал почивната база на прокуратурата в Боровец.

Предстои сигналът на Борислав Сарафов да бъде разпределен на прокурор на случаен принцип. След това избраният обвинител ще има един месец срок, за да прецени налага ли се възлагането на проверка. Ако прецени, че има основание, то после ще има двумесечен срок, за да реши съдържат ли в сигнала на Сарафов данни за извършено престъпление.

Борислав Сарафов най-вероятно ще сезира и ВСС да провери не е ли извършил с тези свои действия Иван Гешев и дисциплинарно нарушение.

Късния следобед от ВСС съобщиха, че на 16.05.2023 г. в деловодството е депозирано предложение от главния прокурор Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство и за налагане на дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Така Гешев изпълни заканата си отпреди ден, че ако Сарафов не си подаде оставката "заради предателство към българския народ", ще внесе във ВСС предложение за дисциплинарно наказание. Гешев обвини заместника си и в "опит за преврат в прокуратурата". 

Потвърждение

По-късно членът на прокурорската колегия във ВСС Йордан Стоев коментира пред репортери: "Току-що научих, определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията", предаде БТА. Така той потвърди написаното в сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев.

Стоев заяви, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. Стоев отказа повече да коментира темата, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората към ВСС, ще трябва да вземе отношение.

Според Стоев е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Изслушване

Коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България" е внесла искане за изслушване в парламента на служебния министър на правосъдието Крум Зарков в четвъртък. Това съобщиха от обединението, като питането е за "основанията и срока на предоставената охрана от Бюрото зазащита на магистрати към Министерството на правосъдието на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов". В понеделник Сарафов на брифинг заяви, че иска охрана от служебния правосъден министър Крум Зарков, тъй като се страхувал за живота си и за семейството си. В изслушването е "заложена и темата за стопанисването и използването на имот, предоставен от Висшия съдебен съвет, находящ се в курортния комплекс Боровец, по-известен като Регентска къща, еднолично от Главния прокурор", се казва още в съобщението.