Политика

Борислав Сарафов: Познавам Гешев и затова ме е страх да не бъда убит (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov BGNES Снимка: БГНЕС

Войната в прокуратурата, започнала от 1 май с взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, взима все по-смайващи обрати и дори се стигна до обвинения за „убийство“. Днес сутринта Гешев поиска оставката на заместника си Борислав Сарафов, който обаче декларира, че няма да му я даде, но в същото време обвини началника си, че е „непригоден и неуравновесен“ и затова настоя Висшият съдебен съвет да го отстрани незабавно.

„Няма да подам оставка, не г-н Гешев ме е назначавал преди 28 г. Докато се ползвам с подкрепата на колегите си, ще остана на поста си“, заяви на брифинг в Националната следствена служба Сарафов, който я и ръководи.

„Страхувам се от г-н Гешев, страхувам се да не се окажа внезапно убит“, допълни той пред журналисти, като съобщи, че ще поиска от служебния правосъден министър Крум Зарков охрана, за да бъде „защитена физическата ми сигурност“, както и на семейството му.

„Страх ме е за живота ми“, допълни Сарафов, като направи аналогия с разстреляния прокурор Николай Колев, който беше убит 2002 г. Една от версиите, по които работеше тогава разследването, бе, че е замесен главният прокурор Никола Филчев. Семейството на прокурор Колев осъди България по дело в Страсбург, а Европа заради това повдигна въпроса и настоява за въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Според Сарафов „начело на институцията ни има неуравновесен човек, присвоил е прокуратурата за лично ползване“, както и че Иван Гешев е „абсолютно непригоден“ за позицията главен прокурор на България.

Преди да каже всичко това, Борислав Сарафов обвини Иван Гешев, че „изнудва политици с висящи разследвания, настанил се е в държавна резиденция, кабинетът му е превърнат в хан за ромски барони“.

От кухнята 

„Не тая лоши чувства към Гешев. Оставям на вас да прецените състоянието му. Каза, че е голям българин. Може би затова ползва като лична резиденция вилата на регентите, която е държавна. Тази къща е служебна почивна база на прокуратурата. До нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване. А служителите от базата на прокуратурата използва като лични слуги. Призовавам ви да отидете там и да видите как удобно се е настанил в този имот. Очевидно прокуратурата не се нуждае от тази база“, каза пред журналистите Борислав Сарафов.

После продължи: „Знаете, че г-н Гешев ползва два бронирани автомобила, закупени с пари на институцията. Рядък пример за родолюбието му. Нито той, нито който и да било друг не притежава нотариален акт за собственост на прокуратурата. Недопустимо е прокуратурата да се използва за политически пиар на Гешев. Той каза, че негов състудент, на когото е възложил "Барселонагейт", е коментирал делото с него. Това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролира работата на делата и да дава насоки кой казус по какъв начин да бъде решен. Държи делото на трупчета, за да извива ръцете на политиците. Това е срамна тайна, която трябва да се каже, за да се изчистим. Не може делата да се държат латентни с цел изнудване. Убеден съм, че казуси като този трябва да се решават бързо - да се повдигнат обвинения или да се прекрати. Не може да се държи 3-4 години, за да се използва за политически шантаж“, разкри Сарафов.

После обяви: „Гешев винаги е твърдял, че не се меси в конкретни разследвания. Днес той сам призна, че го прави. Надявам се, че страхът на колегите от него не е толкова силен. Надявам се, че прокуратурата може да се промени отвътре. В прокуратурата работят достойни магистрати. Всички магистрати разполагат с достойнство и кураж. Нека да направят общи събрания по места“.