Общество

Напрежението в прокуратурата стигна до ВСС: Сарафов поиска оставката на заместника си

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov & Yasen Todorov Снимки: БГНЕС

Напрежението в средите на прокуратурата стигна и до Висшия съдебен съвет. Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е поискал Прокурорската колегия на ВСС да освободи Ясен Тодоров като негов заместник, съобщава „Лекс“. Предложението е направено днес.

Преди ден в интервю пред БНР Сарафов даде заявка, че ще иска освобождаването на Тодоров заради изнесените от заместника му информации във връзка с разследването на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

„Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба“, коментира Сарафов.

Предложението на шефа на НСлС трябва първо да бъде разгледано от Комисията за атестирането и конкурсите и след това да бъде внесено за обсъждане и гласуване в Прокурорската колегия. Дали Борислав Сарафов е изложил мотиви в искането си и какви са те не е ясно.

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов.

Тодоров е в НСлС от 2019 г., където беше повишен след конкурс. Преди това беше следовател в столичното следствие, инспектор от Инспектората към ВСС, както и член на съдебния съвет.