Политика

Служебният кабинет настоява за системна, а не личностна промяна в прокуратурата (Обобщение)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Предложението на членове на Прокурорската колегия Иван Гешев да бъде отстранен от поста главен прокурор показа точно колко независима е съдебната система, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. В искането на магистратите той долавя силен политически привкус.

 

Ден след като една партийна централа поиска оставката на господин Гешев, прокурорите, които протестираха в негова защита изведнъж внесоха искане и цели трудови колективи, които го подкрепяха сега са срещу него.

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи

Вътрешният министър Демерджиев вече предположи, че искането за отстраняване на главния прокурор би могло да е в резултат от действие на обвинител номер едно.

 

Имаме разделение на властите - законодателна, изпълнителна, съдебна. Не трябва да има никакво вмешателство от една или друга страна в работата на съответната власт. Не мога да знам каква информация има г-н Демерджиев. Това е негово лично становище, което е направил.

Гълъб Донев, министър-председател

Премиерът Донев и правосъдният министър Крум Зарков подчертаха, че проблемът с прокуратурата е системен и смяната на личността на Иван Гешев не е решение.

Това, че се дава такава заявка - при предходното редовно правителство също имаше такава заявка.

Гълъб Донев, министър-председател

Решението му трябва да е системно - то е законово. Затова очакваме с нетърпение първото заседание на правната комисия в парламента, където да се разгледа закона за отговорност и отчетност на главния прокурор.

Крум Зарков, министър на правосъдието

Бившият правосъден министър Антон Станков повдигна няколко въпроса около взрива до колата на Иван Гешев.

 

Кой печели? В момента виждаме, че се отприщи една атака срещу личността Иван Гешев, а не атака за реформа на ПРБ. Не бих правил прибързани изводи - може пък да спечели Гешев, ако тази инициатива на ВСС не е инициатива на самите членове на съвета - те са един от най-верните му хора. Дали е обрат?

Антон Станков, бивш министър на правосъдието

За Euronewes Bulgaria Теодор Лазаров.