Политика

Сарафов поиска ВСС да отстрани Ясен Тодоров като негов заместник в следствието

От Euronews България Euronews България
Yasen Todorov Bgnes 080223 Ясен Тодоров, снимка: БГНЕС

Искане за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС) е внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС) от заместник-главния прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов, съобщиха от пресцентъра на институцията за БТА. То е отправено до Прокурорската колегия на ВСС.

Преди дни в интервю пред БНР Сарафов заяви, че обмисля да предложи Тодоров за освобождаване от позицията заместник-директор заради медийните му изяви.

„Имам голям проблем с публичното говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на собствена отговорност. В себе си обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на г-н Ясен Тодоров от административна длъжност зам.-директор на НСлС. Той не може и не изразява позиции на Националната следствена служба“, коментира Сарафов.

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов.

Тодоров е в НСлС от 2019 г., където беше повишен след конкурс. Преди това беше следовател в столичното следствие, инспектор от Инспектората към ВСС, както и член на съдебния съвет.