Политика

„Правосъдие за всеки“: Идеята на ДПС за съдебна реформа е всичко да си остане същото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Много бързо ДПС някак си излязоха с позицията, в която се подкрепя отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адвокатът от „Правосъдие за всеки“ Емил Георгиев.

Досега прокуратурата и ВСС много често са вземали повод от политическото говорене, свързано с правосъдието, да излизат с едни декларации, помпозни чудовищни неща, да твърдят, че изпълнителната власт, законодателната власт, политиката се меси в съдебната власт. Сега разгледах внимателно сайтовете на прокуратурата и ВСС и не видях никаква позиция, която да громи тези заявки на политическите партии.

 

За мен е много интересна тази конфигурация, защото тя идва да ни покаже, че ако има някакви решения, които се вземат в съдебната власт, те в крайна сметка се вземат по политически път и очевидно задкулисно.

Аз разбирам, че ако г-жа Габриел стане премиер ще възложи на министъра на правосъдието да направи искане пред ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Не знаем кой ще е министър на правосъдието, но г-жа Габриел как си ги представя нещата – че тя му нарежда и той просто изпълнява? Тя няма такава компетенция, това е въпрос, който трябва да се уточни. След това – те откъде са сигурни ВСС как ще прецени? Ще има ли мнозинство от 17 гласа, с които главният прокурор да бъде освободен? От къде знаят каква ще е реакцията на президента Радев, защото той е на следващата стъпка с президентския указ по освобождаването му? Тук има много неизвестни, но ако всички тези договорки вече са се случили задкулисно, не пред очите на обществото в ясен, отрит дебат, в който да се каже защо това трябва да стане, е много лошо и всъщност затвърждава позицията, че всичко е което се случва в уж независимата ни съдебна власт е резултат от политически договорки и решения. И че органът ВСС, който трябва да е еманацията на независимостта на съдебната власт е просто едно съборно място на хора, назначени по незнайно какъв принцип, особено политически назначените и трябва да изпълняват политически поръчки.

 

Политическото говорене изглежда напълно синхронизирано с изказванията на Сарафов от предишните дни. Това идва да ни покаже, че тук се действа на няколко фронта. Показа се, че прокуратурата изобщо не е толкова единна и монолитна колкото изглеждаше.

Затова с голям интерес очаквам реакцията на ВСС. Вчера е имало дебат на пленума. Има писмо от пет организации, които сезират ВСС да разгледат поведението на главния прокурор, но се прие, че тъй като не било подписано не ставало ясно дали действително изразява волята на тези организации, което за мен е смехотворно. Това ми показва, че те сами те вътре все още движат антените, за да разберат откъде духа вятърът и да знаят как да се позиционират правилно при едно бъдещо гласуване.

 

Нещата обаче не са лични, противно на дискусията както тя се структурира, че едва ли не проблемът е само заради Иван Гешев. Проблемът всъщност е системен и е в това, че в Българската конституция е предвидена тази фигура на главния прокурор и властта, която е свързана с него. Затова ние от „Правосъдие за всеки“ много мотивирано искаме тази фигура да бъде преосмислена.

Сега се правят опити да се въведе контрол, но той е изключително сложно обусловен. Предприема се една каскада, едно правно въжеиграчество, за да се намери някакъв подход да бъде запазено от атака пред Конституционния съд и той да не го събори.

Спокойно можем да се откажем от фигурата на главния прокурор, защото строго формално по Конституция главният прокурор следи за законността на действията на всички прокурори и е ангажиран с техните методически указания. Няма пречка точно тези функции да бъдат изпълнявани от колективен орган.

 

Идеята на ДПС представителите на ВКС, ВАС и главният прокурор да не са част от ВСС е много интересна. Там конституционният проект трябва да се разглежда много внимателно и в цялост. Защото той предвижда оттегляне на т. нар. трима големи, разделяне на двата съвета – прокурорски и съдебен, но предвижда и един допълнителен орган, който съответства на сегашния пленум, т нар. Върховен или висш съвет на магистратурата. Тоест всичко си остава еднакво.

Инспекторатът към ВСС не е много активен, но кара вече втори негласен мандат. Може би с право, защото са нелегитимни.

Истински сериозният разговор, който очакваме от г-жа Габриел и представителите на политическите формации е да се каже – проблемите са структурни, дайте да мислим за структурни решения, за конституционни изменения. Първо – махаме длъжността на главния прокурор. Второ – разделяме двата съвета и намаляваме политическото влияние в съдийската квота, така че да гарантираме съдийската независимост, тя е най-важната. В прокурорския съвет правим така, че парламентарната квота има превес, но не е съставена от членове, които не са бивши или действащи магистрати, за да намалим до минимум зависимостите и правим истински прозрачни изслушвания при избора на парламентарно председателите членове.

Вижте цялото интервю във видеото.