Култура

Навършват се 43 години от убийството на Джон Ленън

От Euronews България Euronews България
John Lennon 43 Years Навършват се 43 години от убийството на Джон Ленън

Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън. За поредна година, почитатели на „Бийтълс” от цял свят почетоха паметта на легендарния музикант.

John Lennon Джон Ленън по време на пресконференция в хотел "Американа" в Ню Йорк. Снимка: AP

Джон Уинстън Ленън, роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Великобритания. Британски музикант, певец, автор на песни и един от най-известните радетели за мир. Ленън е един от основателите и водещите членове на легендарната група "The Beatles".

Abbey Road Обложката на албума Abbey Road на легендарната група "The Beatles". Снимка: The Beatles

Той е една от най-влиятелните личности в историята на рок музиката и е символ на 60-те години на миналия век.

Ленън формира "The Beatles" заедно с Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар през 1957 г., а групата бързо придобива огромна популярност по целия свят. Техните хитове, като "Hey Jude", "Let It Be", "A Hard Day's Night" и много други, стават емблематични за епохата и формираха новата вълна в музиката.

След разпадането на "The Beatles" през 1970 г., Ленън започва успешна солова кариера. Той издава албуми като "John Lennon/Plastic Ono Band" и "Imagine", които се превръщат в класики и се ценят изключително високо и в днешно време.
"Imagine" – става химн на световния мир, а посланието й звучи изключително въздействащо и днес.

Джон Ленън не бе само музикант, но и активен защитник на мира и социалните промени. Заедно със съпругата си Йоко Оно, той провежда мирни протести и кампании за разоръжаване, като използва своя глас и популярност, за да подчертае важността на хуманизма и мира в света.

Amsterdam Scaled Музикантът Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно организират протест за мир в стая 902, президентския апартамент на хотел "Хилтън" в Амстердам. Снимка: AP

Животът на Джон Ленън е прекършен на днешната дата преди 43 години. (8 декември 1980 г.), когато е убит във входа на апартамента си в Ню Йорк. Неговата смърт предизвика огромен отзвук по света, а милиони по света са в шок и скръб.

Въпреки трагичния край, богатото наследство на Джон Ленън продължава да вдъхновява хора и да живее чрез неговата музика, посланията му за мир и стремежите му за един по-добър свят.