Общество

Правосъдният министър поиска държавата да се намеси за затварянето на Руската църква

От Euronews България Euronews България
Atanas Slavov DB BGNES Снимка: БГНЕС, архив

„Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква, като по този начин не позволява на всички нас да отправяме нашите молитви и не ни позволява да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец.“

Това написа във фейсбук правосъдният министър Атанас Славов. По неговите думи затварянето на руската църква е „каноническо самоуправство и може би трябва да се вземат държавни мерки“.

Вчера Светият Синод на Българската православна църква обяви, че отварянето на храма не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП, но „изразява надежда“ това да се случи възможно в най-скоро време.

Съвещанието на архиереи реши също да възложи на канонично-правната комисия да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Светият синод изрази и подкрепа за действията на Българския патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит и изпращането му на писмо до руския патриарх Кирил.

Храмът „Св. Николай Мирликийски“, известен като Руската църква в София, затвори в края на миналия месец, след като властите изгониха от страната предстоятеля архимандрит Васиан, както и още двама служители, заради шпионаж. А на 25 септември патриарх Неофит разпореди да бъдат назначени български свещеници в храма.