Общество

Ловчанският митрополит Гавриил: Руската църква винаги е била на Русия

От Euronews България Euronews България

“Руската църква е строена като посолска църква от Русия. В крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и руското посолство”.

Това заяви ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Светия синов, който заседава днес по казуса със затворения храм "Св. Николай Чудотворец".

Дядо Гавриил обаче уточни, че според него храмът трябва да отвори врати по най-бързия начин. И припомни, че за тази цел е изпратено писмо с искане за съдействие от руския патриарх Кирил.

На въпрос дали, ако България отвори на своя глава църквата, отношенията с Русия биха се влошили, митрополит Гавриил отговори, че "това трябва да се случи според законите и каноните".

На заседанието си днес висшият клир ще разгледа всички документи и факти относно руската църква и се надяваме да се стигне до градивно решение, което да удовлетворява всички страни, добави владиката.

Храмът бе затворен на 22 септември от руската страна, след като българските служби експулсираха неговия предстоятел архимандрит Васиан и двама свещеници. По думите на руския посланик Елеонора Митрофанова това се е случило, защото няма кой да служи в църквата. Българският патриарх Неофит назначи български свещеници и изпрати писмо с "искане за съдействие" до руския патриарх Кирил, но на този етап развитие няма и храмът остава под ключ. Самият изгонен архимандрит Васиан в интервю за ТАСС преди дни заяви, че е изцяло в правомощията на Руската православна църква да определи нов настоятел на храма. 

Междувременно се разразиха юридически спорове за собствеността на църквата, които засега изглеждат в полза на Русия. 

Вижте повече в материала на Анелия Джамбазка: