Общество

Експулсираният Васиан: Българските свещеници нямат право да служат в Руската църква

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Sveshtenici Ruska Cyrkva Sofiiska Mitropolia Българските свещеници, които патриарх Неофит назначи за временни богослужения в Руската църква. Според архимандрит Васиан обаче те няма да могат да застъпят в храма.

Българските свещеници, които патриарх Неофит назначи преди дни в храм "Свети Николай Чудотворец", нямат право да служат. Това каза пред руската агенция ТАСС наскоро експулсираният от страната ни архимандрит Васиан.

"Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в метоха на Руската православна църква в София, нямат право да служат там - Московската патриаршия сама трябва да назначи там нови духовници на Руската православна църква на мястото на изгонените от българска страна", коментира той.

Българските духовници бяха назначени от Неофит в понеделник, за да поемат обгрижването на храма и обичайните богослужения.

Изгоненият от страната ни архимандит Васиан смята за необходимо Руската православна църква да назначи нов свой предстоятел за Руската църква в България.

По думите на заподозрения в шпионаж духовник храм "Свети Николай Чудотворец" ще бъде отворен едва когато пристигне нов предстоятел, който се назначава от патриарха на Руската православна църква - Кирил.

"Строго погледнато, тази енория е наша - на Руската църква, и само Московският патриарх може да назначава там свещеници. Не мога да изпреварвам решенията, но, доколкото разбирам, вместо мен трябва да бъде назначен друг настоятел", каза архимандрит Васиан пред руската агенция ТАСС.

В експулсирането на архимандрита и в споровете около собствеността намиращия в центъра на София храм руското външно министерство вижда антируска провокация от страна на българските власти.