Общество

Адвокат Пламен Борисов: Заключването на Руската църква противоречи на каноничното право

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Заключването е неправомерно, защото става въпрос за църква - там се извършват църковни ритуали, не трябва да има някой, който може да ни спре. Някой да сложи катинар, е неправомерно действие от гледна точка на каноничното право.“

Това разясни адвокат Пламен Борисов по отношение на казуса с Руската църква в София.

 

Ето какво още сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

През 1882 година общинският съвет подарява на Руската империя терен, върху който да си построят църква или посолство. По-нататък как е построена - не е ясно, поне засега.

Посоката на обществения дебат върви в грешна посока. Политизирането щеше да приключи, ако едни свещеници са извършили нещо нередно и са експулсирани. Проблемът дойде от това, че църквата беше заключена с катинар.

Руският посланик каза: това нещо е мое - ще правите, каквото кажа.

Трябва да се изследва как тези прекъсвания на отношенията с Русия са се отразили по отношение на собствеността.

Най-вероятно БПЦ стопанисва храма, може да е на разменни начала с Руската църква.

И в Москва има български храм, който е руски, не е български. По този начин се служи от руски свещеници, това, което не е нормално е да се заключва църквата.

Дарението е направено на руското посолство 1882 година - но посолството дали е юридическо лице? Посолството не може да е собственик, собственик може да е чуждата държава. От друга страна чужди държави могат да имат собственост само чрез международен договор, такъв няма.

Има едно временно правителство на Керенски, след това руското правителство отказа да върне заем от него, защото това е нова държава.

Българската държава може да предяви искане за собственост.

Става въпрос за сложни дипломатически отношения между две държави, някъде там се вклини и този проблем, което не би трябвало да бъде така.

 

Цялото интервю, заедно с мнението на журналиста Горан Благоев по казуса, вижте във видеото.