Общество

Прокуратурата възложи на ДАНС да провери собствеността на Руската църква

От Euronews България Euronews България
Hristo Krastev BGNES Снимка: БГНЕС

След като Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев подадоха общ сигнал към прокуратура, с който поискаха да бъде разследвана собствеността на Руската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, от държавното обвинение решиха да възложат проверка на ДАНС.

Това съобщиха на брифинг ръководителят на Софийска градската прокуратура Илиана Кирилова и заместникът ѝ Христо Кръстев.

Те уточниха, че проверката е по два сигнала - от група народни представител и от Гражданско сдружение „Боец“. В нейния ход ще се установяват факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята като терен и на сградата на православния храм, обясни прокурор Кръстев.

В хода на проверката ще се изискат също и документи относно собствеността на православния храм от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, Българската православна църква и други институции. Също така ще бъдат снети сведения от лица, запознати с факти и обстоятелства, които са по предмета на проверката.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство, посочват от държавното обвинение.

 

Още по темата от Юлиян Стоянов - вижте във видеото: