Общество

Управляващите и ДПС поискаха прокуратурата да изясни собствеността на Руската църква

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Общ сигнал към прокуратурата са подали депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съобщиха от пресцентъра на парламента. В него те искат държавното обвинение да разследва собствеността на Руската църква.

"В публичното пространство остро се поставя въпросът чия собственост е църквата и дали евентуално с преустановяването на дейсността ѝ не се цели застрашаване на националната сигурност на Република България и/или умишлено провокиране на реакция от страна на българското общество против дейността на определени държвани органи в Република България", пишат четиримата депутати в сигнала си до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

През последните дни духовници, политици и институции с различни аргументи задълбочиха неяснотата по този въпрос. Появиха се както твърдения, че храмът е собственост на българската държава, така и обратните - че го притежава руската.

В сигнала си до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов депутатите заявяват, че тази полемика предизвиква съмнение дали не са извършени престъпления във връзка с определянето на руското посолство за собственик на храма.

Подписаният от Борисов, Пеевски, Петков и Мирчев сигнал завършва с призив към Сарафов да вземе мерки, ако установи нарушения на закона.

В следобедните часове вчера Агенцията по вписванията направи заключението, че Руската църква е собственост на посолство на Руската федерация. Отговаряйки на запитване на БНТ, от там се позоваха на нотариален акт, подписан през 1997 г.

Час по-късно принципалът на агенцията - Министерството на правосъдието, опроверга работещите под тяхната шапка. Правосъдното ведомство написа, че са нужни повече документи от тези, с които разполага агенцията. Става въпрос за крепостен акт, който в момента не е публично достъпен и не се съхранява в архивите на агенцията, а в отдел „Териториален архив“ - София. Именно той е послужил при издаването на нотариалния акт от 1997 г.