Общество

Българска или руска е... Руската църква? Засега не се знае, властта ще доказва чрез документ от 1898 г.

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Vrata Ruska Curkva снимка: Теодор Лазаров, Euronews Bulgaria

Пореден ден продължават споровете около собствеността на Руската църква в София. В тях вече се намесват не само духовници и общественици, а и политици, министерства и агенции. Мненията им обаче далеч не са единодушни – до степен, в която позиция на Агенцията по вписванията се размина с тази на правосъдното министерство, което е неин принципал.

Храм „Свети Николай Чудотворец“ и днес остана заключен. А по затворените му с катинари врати още стоят цветята, които през почивните дни оставиха граждани, протестиращи за отварянето на църквата.

Въпросът за собствеността на храма се оказа естественото продължение на събитията около експулсирането на предстоятеля на черквата – архимандрит Васиан. Той и още двама свещеници от Беларус бяха изгонени от българските служби за сигурност заради подозрения в шпионаж.

След тази новина храмът затвори врати, за което съобщиха от руска страна. Действието провокира реакции - те се зародиха в духовните среди, но след това излязоха и отвъд тях. В крайна сметка пътищата им ги отведоха до сцената на политическите спорове и дори нападки. 

Начало на поредицата от мнения даде русенският митрополит Наум, който написа във фейсбук, че Руската църква в София е българска. Малко по-късно лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и ревностен поддръжник на руските позиции по всички въпроси, изказа в социалните мрежи убедеността си, че Руската църква е собственост на Руското посолство. И за доказателство прикачи снимка на нотариален акт от 1997 г, в който пише, че подписаният нотариус признава руския посланик у нас за собственик на земята и построеното върху нея.

Документът първо бе публикуван и в религиозния сайт „християнство.бг“, откъдето попитаха как така е издаден подобен нотариален акт, при положение че според тях храмът попада в диоцеза на Българската православна църква. Митрополит Наум също сподели документа.

PRTSCR Notarialen Akt Kostadinov снимка: Facebook - Костадин Костадинов

В задочната полемика се включи и още един политик - депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Искрен Митев. Народният представител написа във фейсбук, че храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" е собственост на Столичната община. Неговият аргумент пък е кореспонденция отпреди две години между общински съветник и председателя на СОС. Оглавяващият съвета по онова време Елен Герджиков отговаря на въпроси на Михаил Паргов. В него пише, че след освобождението Руската държава построила църквата със свои пари. Била и нейна собственост, а от 1917 година - на СССР. През 1978 година обаче преминала в собственост на България.

RRTSCR Iskren Mitev Fb снимка: Facebook - Искрен Митев

За втори пореден ден отношение по темата с руската църква взе санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. Вчера той призова храмът да бъде отворен, а днес коментарът му отново бе в същия дух: „Всяка църква ни е важна. Не може да има заключени храмове. Благодаря на патриарх Неофит, въпросът беше решен”.

Своя вариант за отговор на въпроса чия е собствеността на църквата дадоха от Агенцията по вписванията. За БНТ от там заявиха, че Руската църква е собственост на руското посолство – въз основа на нотариален акт от 1997 г.

Министерството на правосъдието обаче обори това твърдение. От там съобщиха, че на този етап въпросът със собствеността не може да бъде изяснен, защото са нужни документи отвъд тези на Агенцията. Става въпрос за крепостен акт, който в момента не е публично достъпен и не се съхранява в архивите на агенцията, а в отдел „Териториален архив“ - София. Именно той е послужил при издаването на нотариалния акт от 1997 г. по молба на посланика на руската федерация.

„В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската Федерация“, обясниха от Министерството на правосъдието за Euronews Bulgaria.

Това накратко означава, че докато документът не бъде проучен, въпросът със собствеността на имота остава без еднозначен отговор.

Prozorec Ruska Curkva снимка: Теодор Лазаров, Euronews Bulgaria

На фона на полемиката, която се води в различните среди, почти безмълвен остава Светият Синод. Той ще се събере на заседание едва в началото на следващия месец. Тогава ще обсъдят и въпроса с храм "Свети Николай Чудотворец". Църквата днес остана заключена, но посетена. До обяд няколко групи туристи я огледаха отвън, слушайки беседите на екскурзоводи.

Около църквата се събираха и вярващи, които идваха по един, по двама, и се настаняваха по страничните фасади на храма. По прозорчетата оставяха цветя и бележки с желания, каквито се оставяха до мощите на свети Серафим. Любопитни погледи към храма отправяха и преминаващите по бул. "Цар Освободител" шофьори, които надничаха и снимаха църквата през спуснатите си прозорци.

Вчера Софийската митрополия обяви, че патриарх Неофит е назначил български свещеници в Руската църква. Това действие на висшия духовник не доведе до промяна днес и вратите на храм "Свети Николай Чудотворец" не бяха отворени.