Общество

Да изгониш шпионите от храма. Какво всъщност (ще) се случи с Руската църква в София

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Ruska Carkva BGNES Снимка: БГНЕС

Заключена църква. Спорове кой има право да я затваря и кой – да я отваря. Експулсиран руски свещеник и смълчан български Свети синод. Плюс сериозно напрежение между политическите сили и службите за сигурност.

Така изглежда към момента ситуацията около изгонването на заподозрения в шпионаж предстоятел на Руската православна църква у нас Васиан.

Новината за експулсирането му по подозрение в шпионаж дойде първо от руското посолство у нас миналия четвъртък. Оттам възмутено написаха, че България гони трима духовници в навечерието на Рождеството на Пресвета Богородица.

По-късно информацията потвърди и Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/. Със задължителната пестеливост контраразузнаването посочи, че принудително експулсира трима чужденци - един руснак и двама граждани на Беларус. Причината – установено е, че те са част от руската геополитическа стратегия за прокарване на влияние в чужди държави. Спрямо духовниците контраразузнаването е приложило три от петте принудителни мерки по Закона за чужденците в България – свещениците са изгонени и няма да бъдат допускани у нас. Според закона чужденец се експулсира, ако създава сериозна заплаха за националната сигурност. Аргументите за такова твърдение трябва да бъдат описани в отделен документ, който най-често е класифицирана информация.

Родните служби обявиха свещеника Васиан за персона нон грата, седмица след като същото и със същите мотиви сториха и северномакедонските власти.

Пред руската държавна телевизия "Россия 24" експулсираният предстоятел се оплака от унизително отношение от страна на българските власти:

"Един полицай дойде в апартамента ми и ме наблюдаваше как събирам нещата си в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна чак на границата. Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои лични вещи, документи, да дам нареждания. Полицаите се страхуваха да ни заведат, защото се бяха събрали хора, журналисти. Обикаляхме с колата, докато се стъмни. Едва тогава ни позволиха един по един да влезем в храма", разказа заподозреният в шпионаж духовник пред руската телевизия.

Simeon Vasian BGNES Настоятелят на Руската църква архимандрит Васиан (най-вдясно) и посланик Елеонора Митрофанова при посещението на викария на руския патриарх - митрополит Антоний, у нас в края на миналата година. Един от домакините им тогава беше Симеон Сакскобургготски. Снимки:mospat.ru

Васиан е предстоятел на руската църква от 2018 г. Ролята му е аналогична на посланическата - той е представител на руската духовна общност у нас. Предстоятелите се изпращат от Руската православна църква и българският Свети синод няма думата относно избора им. Българското духовенство в лицето на патриарха може единствено да даде благословията си на избрания от Москва да служи у нас.

Така в България предстоятелят представлява Руската православна църква, начело на която е патриарх Кирил. За него също се твърди, че дълги години е съвместявал духовенството с разузнаваческата дейност. Различни публикации сочат, че патриарх Кирил е бил част от КГБ, което пък на свой ред допринесло за неговото скоростно израстване в духовните среди. Главата на РПЦ е винаги редом с президента на Русия Владимир Путин и публично подкрепя неговото решение за инвазията в Украйна.

"Всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо", каза в интервю за БНТ депутатът Атанас Атанасов, който наскоро подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

През 2018 г руският патриарх посети България. Визитата на Кирил завърши със скандал, който предизвика редица коментари в страната. По време на посещението си патриархът разкритикува българските власти, че не признават достатъчно ясно заслугите на Русия за освобождението на България от османското робство. На „Дондуков 2“ Кирил отправи директни упреци по темата към президента Румен Радев. Думите и настояванията си патриархът подплати и тропане по масата и размахване на пръст пред очите на държавния глава.

Намиращият се в сърцето на София руски храм „Свети Николай Чудотворец“ в момента е заключен. По думите на руския посланик Елеонора Митрофанова – защото няма кой физически да се грижи за него след изгонването на тримата духовници.

„Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от Руската православна църква“, каза тогава Митрофанова.

Русенският митрополит Наум определи затварянето за недопустимо:

"Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него", призова в неделя той.

Патриарх Неофит се вслуша и назначи със своя заповед свещеници, които да бъдат изпратени в Руската църква. Целта е да бъдат възобновени богослуженията там и миряните да имат достъп до храма. За да отвори той врати обаче, Неофит ще чака „съдействие“ от руското посолство в София, става ясно от съобщението на Софийската митрополия. То изрично уточнява, че тези действия са насочени само към религиозния аспект на проблема. По юридическия и административния духовенството тепърва ще заседава.

Това ще се случи в неособено спешен порядък - Светият синод ще се събере след около осем дни - на 3 октомври. Междувременно обаче оттам препоръчаха всеки коментар на български духовници по темата да се разглежда само като изява на лично мнение.

Според журналиста Горан Благоев, който от дълги години следи дейността на БПЦ, затварянето на храма е действие на руското посолство с цел нагнетяване на напрежението. Пред БНР той коментира, че по този начин руската дипломатическа мисия нагнетява напрежение в българското общество и опитва да всява ново разделение.

През последните дни активно се коментира и детайла относно собствеността на храма. Русенският митрополит Наум твърди, че няма основания църквата да се смята за руска собственост. На друго мнение обаче е лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Във фейсбук той днес публикува снимка на сканиран нотариален акт, за който твърди, че доказва – от 1997 г. собственик на църквата е посолството на Руската федерация в София.

Часове по-късно от религиозния сайт "християнство.бг" припомниха, че  "храм "Св. Николай Мирликийски" не е просто недвижим имот, а молитвен дом в каноничния диоцез на БПЦ". И попитаха българската държава дали и как собствеността му е подарена на Русия, без това да се вземе предвид. 

Междувременно пред храма през уикенда се събраха множество миряни, сред които се появиха и известни със своите проруски позиции български политици - сред които самият Костадинов, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Ruska Cyrkva Hora BGNES Снимка: БГНЕС

Експулсирането на архимандрит Васиан е второто знаково изгонване на руски граждани от България заради подозрения за шпионаж. В края на юли миналата година тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати със същите съображения. Тогава последваха и реципрочни действия от руската страна, като Руската федерация изгони български дипломати. В случая с Васиан обаче Елеонора Митрофанова не очаквала да се предприемат огледални действия: "Ние не сме варвари", каза тя пред "Россия 24".

Да се твърди, че се посяга на духовници е внушение, смята професорът по богословие и философия Калин Янакиев. Пред "Дойче веле" той заяви: "Като че ли са гонени заради Христа като изповедници на вярата, а не за подривни хибридни дейности". Янакиев припомня твърдения, че срещу архимандрит Васиан са отправяни обвинения за педофилия по времето му като ректор на Московската духовна академия и семинария. "Може да бъде държан, фигуративно казано, на "къс повод", заключи богословът.