Общество

Митрофанова обяви, че българският посланик в Москва ще бъде привикан. Руската църква в София затваря

От Euronews България Euronews България

Руската църква в София затвори врати. Това съобщи министерството на външните работи на Русия в писмен коментар на случая с експулсираните руски духовници:

„Старинният руски храм, който служи много години за място за молитви на руснаци и българи, сега ще бъде затворен.“

Лаконичното съобщение на руското външно министерство се допълва, че отговорността за деградацията на двустранните връзки лежи изцяло върху българската страна. Остра реакция дойде и от Руската православна църква:

„Това е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желание да се заличат славните страници от общата история на България и Русия.“

Премиерът Николай Денков коментира днес експулсирането на духовниците от България, като подчерта, че решението е на ДАНС. Днеков се е запознал със секретния доклад на службите, където пишело,че мъжете извършват неправомерни действия.

Междувременно, българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането на свещеници на Руската православна църква (РПЦ) от страната, заяви руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

„Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място - посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него“, каза дипломатът, коментирайки въпроса за възможни ответни мерки от страна на Москва по дипломатическа линия във връзка с изгонването на представители на РПЦ от България.

Митрофанова добави, че Москва няма да предприеме огледални мерки срещу Българската православна църква в отговор на недружелюбните стъпки на София. „Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари“, каза тя.

Вчера свещениците от руската църква в София бяха призовани в българската имиграционна служба, където им бе наредено да напуснат България в рамките на 24 часа „като лица, за които се твърди, че представляват заплаха за националната ѝ сигурност“.

„Става дума за архимандрит Васиян, предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на църквата“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Изгонването от България на свещеници на Руската православна църква в страната представлява действие, насочено към прекъсване на отношенията между Руската и Българската православна църква и братските връзки между народите на страните, заяви руското външно министерство.

„Старата руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена“, обяви вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар, публикуван на уебсайта на ведомството, предава БГНЕС.

А пред храма днес се събраха миряни, които се обявиха против затварянето на църквата. 

 

По този начин сега да се търси как да се скъса тази духовна връзка между тези два народа е възмутително. Още по времето на Симеон, на цар Петър ние сме направили такъв духовен път към славянството и Русия и днес това да бъде газено. Това с политически методи не може и не бива да се прави. Тук е духовно място, ние идваме и се молим. При положение, че 8 години съм нямала деца съм идвала тук и се молех на дядо Серафим, след което родих читаво дете.

Катерина Камчева

Руската църква в София е основана преди повече от век, когато е била предназначена за дипломатическата мисия на Руската държава в България.