Политика

Заради шпионаж: България е изгонила предстоятеля на руската църква в София (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Българските власти са изгонили от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, както и още двама служители в храма. Новината първо бе тиражирана от посолството на Москва в София, а по-късно бе потвърдена и от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).  Оттам обаче заявиха, че са експулсирани Змеев и двама беларуски граждани, защото са заплаха за националната сигурност.

"Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от 5 (пет) години на трима чужди граждани: - Н. З. – гражданин на Руската Федерация; - Е. П. – гражданин на Беларус; - В. Б. – гражданин на Беларус", се посочва в съобщението на агенцията. 

Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. "Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", обясняват от ДАНС. 

"Стремглава деградация"

На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това написаха на страницата си във Фейсбук от руското посолство у нас.

 

„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“, се посочва още в позицията.

Оттам подчертават, че „отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“.

Според посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова в четвъртък свещеници от Руската православна църква в София "са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес".

"В същото време те бяха качени в арестантска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата. След това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, посочва Митрофанова пред ТАСС. 

"Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност", смята тя. 

Според нея "много енориаши ходят в Руската църква в София" и подобно събитие е "падение в бездната". 

"Службите си вършат работата"

"Руското посолство обяви кой е нейния гражданин. Това е разработка на ДАНС, за никого не е тайна, че Руската православна църква се използва за геополитическите интереси на Русия, за хибридни действия, това е част от дългосрочната стратегия на Путин. Службите си вършат работата в интерес на България, те са с виза, не са дипломати. Очевидно е разработка на партньорски служби, руската православна църква и духовници се изказват като политици, това не е редно", коментира случая и бившият външен министър Екатерина Захариева пред репортери.