Свят

След края на Черноморската сделка: Ще бъде ли зърното по-скъпо от диамантите в Африка

От Euronews България Euronews България
Ukraine Russia Grain AP Снимка: AP архив

ЕС в опит за решение на износа на украинско зърно

Алтернативни маршрути за достигане на украинското зърно до световните пазари обсъждат европейските министри на земеделието, след като Русия се оттегли от т. нар. Зърнена сделка.

Срещата в Брюксел си постави за цел да увеличат капацитета за изнасяне на зърнени култури по суша и речни пътища през Съюза, заяви земеделският министър на Испания Луис Планас, цитиран от "Файненшъл таймс". Той обаче предупреди, че цената за това би била много по-висока от тази при транспортирането през Черно море. 

В същото време на срещата се очакваше министрите на земеделието на Европейския съюз да опитат да защитят и цените за фермерите в страните, граничещи с опустошената от войната държава. В превод това означава България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, които заедно ще настояват да се удължи забраната за внос на украинско зърно до края на годината. 

Германският министър на земеделието Джем Оздемир предупреди, че министрите трябва да се стремят да балансират между тези два въпроса, без да намаляват подкрепата на ЕС за Украйна. "Ако в единството на ЕС се появят пукнатини, единственият щастлив ще бъде Владимир Путин", каза той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче настоява за спазването на срока за износ на украински зърнени и маслодайни култури. Ако това споразумение не бъде продължено, неговият срок изтича на 15 септември 2023 г.

"Ние вярваме, че европейската страна ще изпълни задълженията си на тази дата, когато временните ограничения ще престанат да действат. Всяко удължаване на ограниченията е абсолютно неприемливо и откровено неевропейско. Европа има институционалния капацитет да действа по-рационално, отколкото да затваря границата за определен продукт. Работим много активно с всички, за да намерим решение, което е в съответствие с духа на нашата Европа", каза Зеленски.

 

 

Какво цели Русия и има ли шанс за зърнената сделка?

Преговорите за продължаване на зърнената сделка към този момент са прекратени, заяви пред журналисти руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС.

Той каза това в кулоарите на среща на ООН в Рим, посветена на продоволствените въпроси, допълва БТА.

"Нашата позиция е ясно изразена. След 17 юли черноморската инициатива не бе възобновена. Ние възразихме срещу това. Възразихме с оглед на опита по прилагане на истанбулските споразумения, който се натрупа за една година", изтъкна руският представител.

Русия и други държави ще участват на среща на върха Русия - Африка тази седмица, за да обсъдят износа на зърно и торове на Москва. Това обяви пред държавната агенция РИА Новости руският посланик за специални поръчения Олег Озеров, цитиран от Ройтерс.

Миналия понеделник Русия се оттегли в последния ден на продължилата година черноморска зърнена сделка, по силата на която се осигуряваше безопасен износ на украинско зърно от пристанища в Черно море. Русия обяви, че нейните условия за продължаване на споразумението са били пренебрегнати.

Сключената с посредничеството на ООН зърнена сделка позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища независимо от войната, за да бъде облекчена глобалната продоволствена криза. Тази седмица президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва може да замести украинското зърно, като търгува безмитно.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да се върне в черноморската зърнена сделка.

Мигновена реакция на борсите след края на сделката, ще има ли глад за скъпо зърно?

Русия и Украйна произвеждат около 30% от търгуваната в света пшеница. Голяма част от тази продукция се изнасяше именно през Черно море. Русия дори заплаши, че ще атакува търговски кораби след края на сделката. Руски военни кораби и самолети са провели учение с бойна стрелба в Черно море, за да тренират "изолирането на район, временно затворен за корабоплаване".

"Забавянето на украинския износ беше оценено от пазара и сега купувачите чакат да видят какво ще се случи с износа на руска пшеница", коментира за Ройтерс базиран в Сингапур търговец на зърно. "Всички ограничения върху движението на кораби, наложени от Русия, ще бъдат в подкрепа на по-високите цени".

В началото на днешната търговия най-активният договор за пшеница на Чикагската борса поскъпна за кратко с нови около 2% към 7,76 долара за бушел (един бушел се равнява на 27,216 кг), достигайки най-високо ценово ниво от 21-ви февруари, преди обаче цената да върне назад към 7,47 долара за бушел.

Цените на борсите се вдигат, но това повдига и друг въпрос – ще могат ли страните, които имат най-голяма нужда, да заплатят по-скъпата стока?

Междувременно стана ясно, че Русия и други държави ще участват на среща на върха Русия - Африка тази седмица, за да обсъдят износа на зърно и торове на Москва. Това обяви пред държавната агенция РИА Новости руският посланик за специални поръчения Олег Озеров, цитиран от Ройтерс.

Срещата, която е втора по рода си, ще се състои в Санкт Петербург от 27 до 29 юли на фона на надпреварата между Русия и Запада за влияние в Африка.

"Създаването на логистични коридори и центрове - не само за храни и торове, но и за други стоки, които Руската федерация произвежда - ще бъде една от обсъжданите теми", каза Озеров.

"По мое виждане идеята за такива логистични коридори и зърнени хъбове е обещаваща и осъществима", добави той.

Ако тези намерения се сбъднат, Русия се заявява като един от големите играчи на пазара за продоволствия в Африка. В добавка днес Кремъл обвини "Запада" в оказване на натиск върху африканските държави, за да не се стигне до подобряване на отношенията между Русия и африканските лидери.