Свят

Русия прекратява зърнената сделка, Европа възрази остро срещу решението (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Русия прекратява военновременната сделка, която позволява на Украйна да доставя зърно, с което нанася удар по световната продоволствена сигурност, съобщава Euronews.

В понеделник Русия съобщи, че спира зърнената сделка, която позволява износа на зърнени култури от Украйна в страни от Африка, Близкия изток и Азия, където гладът е нарастваща заплаха, а високите цени на хранителните продукти тласкат все повече хора към бедност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви спирането на сделката в конферентен разговор с репортери, като добави, че Русия ще се върне към нея, след като бъдат изпълнени нейните искания.

От няколко месеца Москва отказва да удължи споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, освен ако Западът не се съобрази с нейните искания. Сред тях са облекчаване на санкциите върху износа на руски храни и торове, както и премахване на ограниченията срещу Руската селскостопанска банка, за да ѝ се позволи да използва платежната система SWIFT. Притесненията са, че без продължаване на споразумението може да се стигне до глобална продоволствена криза.

"Когато частта от сделката за Черно море, свързана с Русия, бъде изпълнена, Русия незабавно ще се върне към изпълнението на сделката", каза Песков.

Европа осъжда решението на Москва

"Решително осъждам циничното решение на Русия да прекрати сделката за износ на украинско зърно през Черно море", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Тя отбелязва, че решението на Москва е било прието въпреки усилията на ООН и на Турция да не се стига до него. "ЕС работи за осигуряването на сигурност на доставките от храни за уязвимите хора по света", допълва Фон дер Лайен.

По нейните думи коридорите в ЕС за пренос на украински земеделски стоки ще останат отворени. Фон дер Лайен изразява очакването това да допринесе за достигането на украинския земеделски износ до световните пазари.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира пред журналисти преди началото на двудневната среща ЕС-Латинска Америка в Брюксел, че сделката е особено важна за най-уязвимите държави. Тя е част от усилията за осигуряване на храни и торове за земеделието. Напълно подкрепяме всички усилия на ООН за продължаване на споразумението, посочи той. В Туитър по-късно той написа, че съжалява за решението на Москва и настоява ООН да окаже натиск над Русия.

Мишел добави, че продължават преговорите по заключителното изявление от двудневната среща ЕС-Латинска Америка заради въпроса с Украйна.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел поясни, че целта на ЕС е изявлението да съдържа това, което вече е гласувано в ООН по отношение на руското нападение срещу Украйна. Не целим нищо повече от това, добави той.

Много съжалявам за решението на Русия за зърнения коридор, това ще създаде много затруднения за много хора по света. За това решение е виновна Русия, то е напълно неоправдано и превръща глада на хората в оръжие, заяви Борел.