Свят

Нарастват опасенията за провал на зърнената сделка, която изтича на 17 юли

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нарастват опасенията, че Русия няма да удължи срока на споразумението, сключено с посредничеството на ООН, което позволява на зърното да излиза от Украйна към други части на света, които се борят с глада. Официално то изтича на 17 юли. Корабите вече не се насочват към черноморските пристанища на разкъсваната от войната страна, а износът на храни намалява.

То беше придружено от отделно споразумение за улесняване на доставките на руски храни и торове, за което Москва настоява, че не се прилага.

Ако сделката не бъде подновена, това ще се отрази значително на световните цени на храните и на глобалната продоволствена сигурност за милиони хора по света.

Кейтлин Уелш, директор на Програмата за глобална продоволствена и водна сигурност

Данните обаче показват, че тя изнася огромни количества пшеница.

Руски официални лица многократно заявяват, че няма основания за удължаване на споразумението, което подлежи на подновяване в понеделник. То вече беше удължено 2 пъти, като последната сделка е за 60 дни вместо за 120 дни, посочени в споразумението. Украйна и Русия са основни доставчици на пшеница, ечемик, растително масло и други хранителни продукти, на които разчитат страните от Африка, Близкия изток и части от Азия. То позволи на Украйна да достави 33 млн. тона зърно, повече от половината от които за развиващите се страни.

Излизането на Русия от сделката ще прекъсне източника на помощ по Световната програма по прехраната за държави, застрашени от глад, включително Сомалия, Етиопия и Афганистан. 

Страните, които ще са най-застрашени, са тези, които са най-зависими от вноса, за да посрещнат нуждите си за продоволствена сигурност. Вносът от други източници вероятно ще бъде по-скъп, ако са от по-далечни место по света.

Кейтлин Уелш, директор на Програмата за глобална продоволствена и водна сигурност

ООН води преговори с Русия за запазване на инициативата, като генералният секретар Антонио Гутериш призова "всички заинтересовани страни да дадат приоритет на глобалната продоволствена сигурност", заяви неговият говорител Фархан Хак.

Украйна настоява за глобална подкрепа за спиране на хранителния шантаж на Русия.

Москва твърди, че нейната част от сделката не е стартирала, обвинявайки за това западните санкции. Тя обаче е увеличила износа си на пшеница до най-високите нива от години насам след голямата реколта. Доставките нараснаха от 33 млн. тона през 2021 г. до 44 млн. тона през миналата година и очакванията за 46 млн. за тази. 

В същото време доставките на Украйна са намалели с около 60% заради войната - от 19 млн. тона през 2021 г. до прогнози за около 7-8 млн. тона през тази година - голям удар за зависимата от селското стопанство икономика на страната.