Свят

ООН прави всичко възможно за удължаване на зърнената сделка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ООН се бори да удължи сделката, която позволява износ на украинското зърно през Черно море до части на света, които се борят с глада и сушата. Споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, върви с отделна договорка за облекчаване на доставките на руски храни и торове, за която Москва твърди, че не се спазва.

Русия даде краен срок до четвъртък, за да бъде отговорено на опасенията й, в противен случай ще се откаже от зърнената сделка. Подобна тактика не е новост – през март Русия едностранно реши да удължи сделката само за 60 дни, вместо 120 дни, както бе посочено в документа.

Експерти на ООН предупредиха, че неуспехът да бъде удължена Черноморската инициатива за износ на зърно може да навреди на страните от Африка, Близкия изток и части от Азия, които разчитат много на украинските пшеница, ечемик, рапица, слънчогледово масло и други хранителни продукти.

Когато се случи руската инвазия, затрудненият или прекъснатият износ на земеделски култури бе последното нещо, от което светът се нуждаеше, особено по отношение на пшеницата. И сега, ако сделката отново бъде анулирана, отново ще се озовем в доста трудна ситуация. Цените може да тръгнат нагоре. Не се вижда скорошно решение на хоризонта. Може би ООН, Световната продоволствена програма и САЩ трябва да гарантират, че тази сделка няма да отпадне.

Уилям Оснато – анализатор в сферата на селското стопанство

Заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс заяви пред Съвета за сигурност, че сделката е „критична“ и преговорите продължават. Преговарящите, които се събраха в Истанбул миналата седмица, не постигнаха съществен напредък. Украинският вицепремиер Олександър Кубраков каза, че сделката за зърно „трябва да бъде удължена за по-дълъг период от време и разширена“, за да „даде предвидимост и увереност“ на пазарите.

Москва се противопоставя на разширяването на сделката за неопределено време.