Европа

Влезе в сила забраната на ЕК за внос на 4 зърнени продукта от Украйна в няколко страни от ЕС

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейската комисия прие извънредни и временни превантивни мерки по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна. Те засягат само четири селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед с произход от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения по отношение на тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влязоха в сила от днес и ще продължат до 5 юни 2023 г. Те са необходими предвид изключителните обстоятелства, свързани със сериозни логистични затруднения, с които се сблъскват пет държави членки.

Продуктите могат да продължат да се движат в тези пет държави-членки или да преминават през тях посредством общ митнически режим транзит, или да отидат в държава или територия извън ЕС.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия се ангажираха да отменят едностранните си мерки по отношение на пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледа и всички други продукти, идващи от Украйна.

В периода до 5 юни, пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе с произход от Украйна могат да продължат да бъдат допускани за свободно обращение във всички държави - членки на Европейския съюз, с изключение на петте държави членки на първа линия: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Макар да отговарят на опасенията на земеделските стопани в тези държави членки, съседни на Украйна, мерките потвърждават твърдия ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна и да запази възможностите ѝ да изнася зърнени култури, които са от решаващо значение за изхранването на света и поддържането на ниски цени на храните, в условията на огромните предизвикателства, породени от непровокираната руска агресия, съобщават от ЕК.

Комисията е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на срока на действие на настоящия регламент за автономните търговски мерки на 5 юни 2023 г., докато трае извънредната ситуация.