Европа

Украинското зърно ще преминава само транзитно през България и други 4 държави в ЕС (Обзор)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Според председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, договореният транзит на украински продукти с България и други 4 държави запазва както износния капацитет на Киев, така и поминъка на фермерите в общността.

Брюксел въвежда предпазни мерки. Те гарантират, че пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе няма да бъдат внасяни, а единствено ще преминават през територията на България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

Страните членки, въвели индивидуални забрани за внос на украинско зърно, ги оттеглят. В замяна получават обезщетение. Румъния, която не въведе подобно ограничение, също ще получи от средствата.

Ще предоставим пакет от финансова помощ от 100 млн. евро на фермерите в 5 държави членки и ще работим за надграждането на споразуменията за солидарност, за да улесним транзита и износа.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува постигнатата договорка.

С председателя на Европейския съвет обсъдихме ситуацията около разрушителната - според мен - забрана за внос на наши земеделски продукти в някои държави. Това не само нарушава Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, но и дава опасни надежди на Кремъл. Надежди, че в нашия общ европейски дом нечии грешни решения може да надделеят над общите интереси.“

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Не е ясно и дали ще има ли ново удължаване на сделката за износ на зърно между Русия и Украйна. От Москва допуснаха, че може да се откажат от инициативата след изтичането ѝ на 18 май, защото не са спазени техните искания за износ на руски храни и торове. Посредниците в сделката – Турция и ООН, са готови да преговарят.

 

Без яснота кога и какви компенсации ще получат земеделските производители

Все още не е ясен механизмът, по който ще се изчисляват компенсациите на засегнатите държави от вноса на украинско зърно. След като всяка от петте страни в споразумението представи анализ колко и кои сектори са засегнати, ще получи и част от отпуснатите 100 милиона евро.

„Когато говорим за отделни сектори всеки сектор е засегнато някакъв начин, но основната причина да са засегнати е Русия и войната, която Путин е започнал. В тази връзка всички ние страдаме по един или друг начин. И когато страдат печалбите на едни, но други са застрашени в своето оцеляване - аз мисля, че тук солидарността, която Европа показа с Украйна е по-важна от печалбата на един сектор. Кои са тези четири продукта? Зърнените продукти пшеница, слънчогледово семе, рапично семе и царевица“, каза ръководителят на председателството на ЕК в България Цветан Кюланов.

Земеделските производители у нас приемат новината с недоверие. Според представители на сектора има твърде много неясноти и няма официален документ в който ясно да е написано и изброено какво е прието.

„Еврокомисарят излезе и каза имаме разбирателство с тези 5 държави и дотам - нито стана ясно какво са се разбрали, нито какви ще са мерките.- А тези 100 млн, които ще бъдат отпуснати, тази сума по някакъв начин удовлетворява ли ви?- Ние изобщо не сме говорили за пари от самото начало. Тези 100 млн. разделени на 5 държави .. това са пари, които няма как да компенсират загубите, които нашите производители търпят“, посочва Илиян Проданов, член на УС на НАЗ.

Земеделските производители остават в протестна готовност до следващата седмица, когато се надяват да се запознаят със съдържанието на споразумението.