Икономика

Производител: Забраната за внос на украинско зърно неминуемо ще окаже влияние на цената на олиото

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ние сме против забраната за внос на украинско зърно понеже не са ясни целите и последиците. Те не се анализираха предварително дали тази забрана ще окаже някакъв ефект на цените на слънчогледа.

Това каза пред Euronews Bulgaria Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Няма да е добро влиянието на забраната. При нас вече мощностите са големи, отделно се разви още един сектор забеления слънчоглед, така че ние разчитаме и на вноса, освен на българския слънчоглед. Сключваме договори за 2-3 месеца напред. Все още не можем да добием слънчоглед от българския пазар на нормални, работещи цени. Затова се и натрупаха количества българска суровина на склад.

 

Ако бъде ограничен вносът и не можем да добием слънчоглед от българския пазар, може да се наложи и спиране на производство. Ако се добие слънчоглед на непазарни цени, неминуемо това ще окаже влияние и на цената на олиото на вътрешния пазар.

Почти 90% от продукцията ни е предназначена за експорт.

Производителите на слънчоглед изчакваха по-добри цени и заради това се стигна до тази ситуация.

Принудени сме да се конкурираме с украинските и руските преработватели, но украинският слънчоглед при нас е натоварен с високи транспортни разходи.

 

Не бихме могли да дадем цена, която не дава възможност да продадеш продуктите. Никой не иска да продава на загуба.

Надяваме се тази забрана да отпадне и да купуваме на нормални цени. Винаги даваме предимство на българския слънчоглед. Около 85% от стойността на олиото представлява стойността на слънчогледа.

Вижте цялото интервю във видеото.