Европа

Ще се стигне ли до обща забрана на вноса на украинско зърно в ЕС?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Global_And
Марина Матева Марина Матева Водещ

След началото на войната - в знак на подкрепа за Украйна - Европейският съюз обяви мерки, които да помогнат на земеделците да реализират продукцията си. Оказа се обаче, че вносът на зърно в Европейския съюз нараства успоредно с недоволството сред фермерите в блока. Така се стигна до протести и четири държави, сред които и България, обявиха временни забрани на вноса на редица продукти от Украйна. Ще се стигне ли обаче до забрана на ниво Европейски съюз - разговаряме с международния ни редактор Габриела Беличовска.



За да помогне на Украйна да изнася продукцията си след началото на пълномащабната руска инвазия, Европейският съюз създаде т.нар. Коридори на солидарността. С това украинското зърно беше освободено от мита при влизане в държавите от блока, което го направи по-евтино в  сравнение с местното.  

Внезапният внос на големи количества зърно на по-ниски цени предизвика недоволство сред фермерите. Някои предупредиха за възможни фалити, защото няма да успеят да пласират продукцията си. Стигна се до протести.

 

В момента наблюдаваме значително увеличение с около 30-40 процента на цените на препаратите и семената, говоря за пролетната кампания. Основният проблем е, че българското земеделие е изправено пред масови фалити и неговото унищожаване.

Станимир Станчев, зърнопроизводител

Има по-малко от 3 месеца до новата реколта и опасността е реална – стоката от сезона може да не бъде продадена на цени над производствените разходи. Опасяваме се, че румънските фермери няма да понесат нелоялната конкуренция от колегите ни в Украйна.

Лилиана Пирон, Лига на румънските асоциации на земеделските производители

Полша първа обяви временна забрана на вноса на зърнени култури, захар, яйца, месо, мляко, мед и други продукти, след като министърът на земеделието подаде оставка. Официалната причина за решението му беше предложението на Европейската комисия безмитният внос на зърно от Украйна да бъде удължен до юни догодина.

Унгария последва примера на Полша, но Брюксел предупреди, че страните членки не могат да определят търговската политика на блока самостоятелно.

Въпреки тези предупреждения временни забрани въведоха Словакия, а след това и България.

 

Имаме продукция за няколко милиарда, която считаме, че, ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще реализираме на пазара и ще търпим много сериозни загуби. Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спрените коридори към редица други европейски държави ще бъдат пренасочени към коридора през Румъния и България.

Явор Гечев, служебен министър на земеделието

Румъния също беше на път да въведе временна забрана, но се отказа от нея. Властите обаче засилиха граничния контрол за продуктите от Украйна.

 

Трябва да имаме предвид, че Румъния получава и разпределя по 3 млрд. евро годишно от Европейската комисия – близо 2 млрд. директна подкрепа за фермерите и около 1 млрд. евро за инвестиции.

Николае Чука, министър-председател на Румъния

По-рано България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария изпратиха общо писмо до Европейската комисия с призив вносът от Украйна да бъде ограничен. Няколко седмици по-късно от Брюксел обявиха още компенсации за фермерите.

 

Подготвяме втори пакет финансова помощ за 100 млн. евро.

Дана Спинанц, зам.-говорител на Европейската комисия

Миналата седмица румънският земеделски министър съобщи, че е възможно Европейският съюз да забрани вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна до началото на юни, но само ако петте държави оттеглят едностранните си мерки в тази посока.

Към момента транзитът на украинско зърно в 5-те държави остава разрешен.



Анализ на Габриела Беличовска вижте в следващото видео: