Европа

Министрите на земеделието в ЕС се събират на среща за украинското зърно

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В търсене на решения на проблемите около украинското зърно в няколко страни-членки се събират министрите на земеделието от ЕС.

Сред основните теми е ситуацията на пазара на фона на войната в Украйна.

От Киев изразиха разбиране, че експортът на техни земеделски култури е засегнал европейските държави. По-рано пред евродепутати украинският заместник-министър на земеделието Маркиан Дмитра-Севич се обяви за преговори в търсене на компромис.

Трябва да се разбере, че ситуацията има и положително влияние върху пазара на ЕС. Цената на зърното стана по-конкурентна. Вярваме, че преговорите с нашите съседи, нашите приятели, които ни осигуряват невероятна подкрепа, са основният път за намиране на компромисни решения. Дискусиите между приятели са нормален процес. Уверени сме, че ще успеем да постигнем решение, което ще е приемливо и за двете страни. Врагът се опитва да използва тези дискусии за свои цели. Ние обаче няма да му позволим да го направи.

Маркиан Дмитрасевич, зам.-министър на земеделието на Украйна

Дмитрасевич добави, че украинското зърно нямаше да се задържа в определени държави от общността, ако не се изкупуваше там.

До края на юни в България е в сила забрана за вноса на някои зърнени култури и храни от Украйна. Полша и Унгария също забраниха експорта на своя територия.

Междувременно в писмо до руския президент Владимир Путин генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи пътища за удължаване на сделката, която позволява износа на украинско зърно през Черно море.