Общество

Мехмед Дикме: Преработвателите реализират огромни печалби с безмитния внос от Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Още от 2015-16 г. има решения за асоцииране на Украйна с ЕС, респективно търговски споразумения. Тези споразумения обаче налагат определени квоти и мита за внос на чувствителни токи в различни сектори, каквито са в България пшеницата, царевицата и т.н. Проблемът възникна миналата година, когато с оглед на войната, ЕК предложи на Европейския съвет безмитния внос от Украйна и това беше одобрено.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

„Съмнявам се, че мярката ще бъде удължена, защото протестите ще ескалират“, посочи той. По думите му мерките не са били нито навременни, нито правилни.

Украйна имаха запаси и нужда да изнесат своята продукция – 7.5 млн. тона общо е изнесла Украйна само за миналата месец – такова количество България не може да изнесе за цяла година.

„Складовете са пълни, защото имаше масиран внос от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед, нерафинирано и рафинирано олио“, каза още Дикме.

Той обясни, че складовете у нас са пълни със зърно, защото производителите не са успели да го реализират през миналата година.

„Нямаше пазар в България, всеки земеделец има нужда от пари, за да покрива кредити, дори и малки количества, дори и на по-ниска цена, но никой не купуваше, защото се внасяше масирано от Украйна“, коментира бившият земеделски министър.

Според него държавата ни трябва заедно с останалите страни от източната част на ЕС да направим всичко възможно да не се удължи безмитният внос от Украйна.

Преработвателите и те щели да протестират, нямало какво да работят. Глупости, те реализират огромни печалби с внос на украински слънчоглед. Какво искат те – да превърнем България в бананова република? Да спрем да произвеждаме онова, което изнасяме и да започнем да го внасяме от Украйна?

„Пикът на цените в България беше около Великден, след което започна спадът на цените. Ще има спад на цените на хляба, млечните продукти, месото, олиото. Няма как да купуваш слънчоглед на 70 стотинки, а да продаваш олиото на 4-5 лева“, смята бившият земеделски министър.

Разумната цена в настоящия момент при тези условия е в рамките на 3-3.20 лв. цена на олиото на рафта в магазина“, посочи Дикме.

„В България понеже пазарът е малък, винаги се е търсила голяма печалба, вместо голям оборот“, каза още той.

Дикме очаква скоро ЕК да отпусне около 40-50 милиона за подпомагане на земеделските производители у нас.

Според него с първия мандат няма как да има правителство категорично, а лидерите с дълъг политически стаж като Бойко Борисов, Ахмед Доган и Корнелия Нинова трябва да направят крачка назад и да дадат път на по-младите политици.

Вижте повече във видеото.