Добро Утро, Европа

България, Полша, Унгария и Словакия оттеглят забраните за внос на украинско зърно

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След близо две седмици преговори България и други 4 държави се споразумяха с Европейската комисия за вноса на украинско зърно.
Мярката е част от принципно споразумение, договорено с Европейската комисия, което включва 100 млн. евро помощи за фермерите. Румъния, която не въведе забрана за вноса от Украйна, също ще получи от средствата. Транзитът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед остава.

Според председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, мярката едновременно запазва износния капацитет на Киев и поминъка на фермерите в общността.

Но украинският президент Володимир Зеленски нарече решението „разрушително“.

Това не само нарушава Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, но и дава опасни надежди на Кремъл. Надежди, че в нашия общ европейски дом нечии грешни решения може да надделеят над общите интереси.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На този фон не е ясно ще има ли ново удължаване на сделката за износ на зърно между Русия и Украйна. От Москва допуснаха, че може да се откажат от инициативата след изтичането ѝ на 18 май, защото не са спазени техните искания за износ на руски храни и торове. Посредниците в сделката – Турция и ООН, са готови да преговарят.

Междувременно посланиците на държавите от ЕС се съгласиха да удължат с една година отмяната на митата и квотите върху вноса от Украйна. Този въпрос ще бъде обсъден и в Европейския парламент.