Икономика

Зърнопроизводител: Всяка държава да има възможността сама да регулира вноса на храни

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Решението за забраната внос на украинско зърно за мен е правилно, но то е в краткосрочен план.

Това каза пред Euronews Bulgaria Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Това, което заявихме през септември, март и април е Европейската комисия по земеделие да преразгледа регламента, който предстои да бъде разписан. Това е крачка в правилната посока, но очакваме това, което комисията ще разпише за следващата една година. Сигналите са малко разнопосочни към този момент.

Разписахме съвместна декларация заедно с 11 браншови организации от Европа, включително България, Румъния, Полша, Чехия и Унгария. За да се съхрани сектор земеделие в Европа трябва нещо да се случи и Европейската комисия трябва да разчете ясно този сигнал. Транзитните коридори трябва да изпълняват своята функция на транзитни коридори, защото сме наясно, че част от Европа е нетен вносител на земеделска продукция. Включително България внася слънчоглед, за да може да го преработва с изградените мощности, които има. Искаме всяка една държава в рамките на този регламент да има възможността сама да регулира вноса на тази продукция.

Залежалото зърно по складовете е огромен проблем, който е показал на мултинационалите, че ние не сме коректна дестинация и ще си понесем последиците. Най-големият проблем в момента е, че няма реална търговия на земеделска продукция в България. Непременно правителството трябва да намери вратата към това, което бяхме и да се върнем на пазара. Русия взе огромна част от пазарите, на които работеше България – Африка, арабските страни. Трябва да направим всичко възможно да можем да изнасяме, защото наличността на 4 млрд. тона стока в България е страшно много като ресурс.

Украинският внос е спрян от доста време и както виждате това по никакъв начин не регулира цената на олиото на пазара. Това са борсови стоки, чиято цена се определя на световния пазар. Българският земеделец по никакъв начин не виновен за цените.

Вижте цялото интервю във видеото.