Европа

ЕС реши да удължи с една година безмитния внос от Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5 юни.

В началото на седмицата министрите на земеделието не успяха да постигнат съгласие по въпроса на заседанието си в Люксембург. Преговорите на техническо и политическо равнище със страните, засегнати от украинския земеделски внос продължават, съобщи говорител на Европейската комисия.

Засега не е постигнат напредък по предложението на ЕК за въвеждане на общоевропейски подход и допълнително обезщетение на засегнатите земеделци.

Мириам Гарсия Ферер – говорител на ЕК

Приветстваме решението на комисията по външна търговия на ЕП за удължаване с година на безмитния внос от Украйна, то бе подкрепено и от посланиците на страните членки. Процесът не е приключил, предстои гласуването на евродепутатите в Страсбург.

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия настояват Европейската комисия да компенсира щетите от безмитния украински внос. Стигна се и до налагане на вето върху вноса на украинско зърно и върху някои от хранителните стоки.

Комисията обяви, че е приготвила пакет от 100 млн. евро за тази цел, но все още няма яснота как точно ще бъдат разпределени те.