Икономика

Ердоган: Зърнената сделка за износ от Украйна е удължена с два месеца

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено с още два месеца, съобщи турският президент Реджеп Ердоган, ден преди възможното оттегляне на Русия заради пречки пред износа на руско зърно и торове.

"Споразумението за зърнения коридор през Черно море беше удължено с два месеца с усилията на Турция", каза президентът, като благодари на лидерите на Русия и Украйна и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за помощта. По думите му Анкара ще положи всички усилия за пълното изпълнение на сделката и безпрепятственото излизане на турските кораби от пристанищата Николаев и Олвия.

С усилията на нашата страна, подкрепата на нашите руски приятели и приноса на нашите украински приятели Черноморската инициатива за зърно беше удължена с още два месеца. Ще продължим да полагаме усилия, за да гарантираме, че всички условия на споразумението са изпълнени, така че то да продължи и през следващия период.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Москва и Киев все още не са казали нищо за удължаването на сделката. На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, а през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март тази година Русия обяви удължаването на сделката с 60 дни, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. Москва многократно е отбелязвала, че по-нататъшно решение за удължаване на сделката зависи от изпълнението на руската част от споразумението.