Свят

Зърнената сделка ще е на фокус по време на посещението на Володимир Зеленски в Турция

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Посещението на Зеленски в Турция е знаково, той ще засегне теми от изключителна важност – една от тях е зърнената сделка и НАТО. Това коментира международният редактор на Euronews Bulgaria Лора Карамфилова по отношение на визитата на Володимир Зеленски в Турция.

Моментът е критичен, защото зърнената сделка изтича след едва десет дни, на 17-ти юли, отбеляза Карамфилова. Русия категорично заяви, че няма да има удължаване на сделката, тя беше удължена вече три пъти, а последно това се случи на 17-ти май. Ролята на Турция е на медиатор по отношение на сделката. Ситуацията на Ердоган е много сложна, той трябва да изиграе картите си по един умен начин, като от една страна не разгневи Путин, като даде зелена светлина на Украйна за влизане в НАТО. От друга страна може би не очаква да спечели червени точки като откаже помощ за Украйна, коментира още тя.
Предвид краткия срок, който остава преди края на сделката и трябва да се вземе някакво решение, така че именно това се очаква да бъде резултат от тези срещи, каза още журналистът.

Целия разговор вижте във видеото.