Европа

В Прага Зеленски призова за конкретни стъпки за членството на Украйна в НАТО

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Чехия стана поредната спирка от обиколката на украинският президент Володимир Зеленски след ключовата му визита в България.

След среща с президента на Чехия Петр Павел в Прага, украинският президент призова НАТО да предприеме конкретни стъпки към членството на Украйна в Алианса на срещата във Вилнюс следващата седмица.

 

Благодарен съм на Чешката република за оръжията, за санкциите срещу Русия, за подкрепата на членството ни в Европейския съюз, за подкрепата на членството ни в Алианса. Вашата страна, вашият народ наистина помагат. Що се отнася до контранастъплението - ние сме в настъпление. То не е бързо, но е факт. Така или иначе, ние се движим напред, а не отстъпваме назад, както правят руснаците.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украйна може да разчита на по-нататъшната подкрепа на Чешката република при защитата си от руската агресия, каза президентът на Чехия Петър Павел след срещата. Той изрази и подкрепата на страната му за кандидатурата на Украйна да се присъедини към НАТО и към Европейския съюз.

 

Необходимо е ясно да заявим, че в интерес на Чешката република е след края на войната Украйна да започне преговори за присъединяване към НАТО. Това е в интерес на нашата сигурност, на регионалната стабилност, а също и на икономическия просперитет.

Петр Павел, президент на Чешката република

От своя страна украинският президент заяви, че предстоящата среща на НАТО във Вилнюс трябва да се фокусира върху действително съдържание и да даде "ясен сигнал" за бъдещото членство на Украйна в Алианса. Конкретни неща в посока на покана. Нуждаем се от този стимул. Нуждаем се от честност в отношенията ни, допълни украинският президент.

Днес Зеленски ще бъде в Истанбул, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган. Перспективите за разрешаване на украинската криза и удължаване на сделката за зърно, която изтича на 17 юли, ще бъдат основните теми на разговорите в Истанбул.