Свят

Анализатор: Русия стои зад взрива на Кримския мост, трябваше ѝ повод да излезе от зърнената сделка

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Този път аз си мисля, че зад атаката на Кримския мост стои не украинското разузнаване, а руската държава и нейни инструменти в този момент – специални служби и хора, които се занимават с подривни дейности.“

Това мнение изрази в студиото на Euronews PrimeTime международният анализатор Николай Кръстев. Според него на Русия ѝ е трябвало повод да излезе от зърнената сделка и го е намерила именно с атаката срещу Кримския мост.

От друга страна мостът е легитимна цел за Украйна и поради тази причина не е изключено и Киев да има пръст в това.

„Напрежението, което се случва на Черноморския зърнен пазар, е много сериозно. То ще влияе дългосрочно на онова, което се случва. Русия по традиционния за нея начин успя много „добре“ да постави себе си в много неприятна ситуация пред своите африкански партньори, пред които тя изгражда добро име и самочувствие. Сега с това си действие – излизането от Черноморската сделка тя нанася удар точно върху тези развиващи се икономики в Африка“, коментира още Кръстев.

Той обясни, че руските условия за връщане към сделката са свързани с две неща – възстановяване на достъпа на руската селскостопанска банка (Россельхозбанк) до системата SWIFT, осъществяваща размяната на банкови преводи по установения международен начин, а второто условие е възстановяването на работата на тръбопровода за амоняк „Толиати-Одеса“.

Според Кръстев обаче тези условия няма как да бъдат изпълнени.

Украйна има план Б. Такъв има и международната общност, ЕС, ООН. Украйна има три черноморски пристанищата, през които имат добра възможност да се транспортира зърно. Украйна им и две дунавски пристанища в своята югозападна част, през които също има възможност да бъде транспортирано зърното, но те на са дълбоки, тоест не могат да навлизат големи кораби, които да изнасят по-голям тонаж зърно.

„Миналата година от Украйна бяха изнесени 33 млн. тона зърно, сега при тази ситуация първо ще има забавяне, което ще създаде диспропорция на световните пазари. Това трябва да притеснява всички“, предупреди Кръстев.

„Зад всичко това нещо може да прозрете и руската стратегия тя да наложи своето зърно на световния пазар“, смята анализаторът.

По неговите думи Турция има инструментите да влияе върху Русия и руското политическо ръководство, така че да върне Москва на масата на преговорите за зърнената сделка.

„От това (излизането от сделката – бел. ред.) Русия само губи“, подчерта Кръстев.
Според него сега големият въпрос е дали България и Румъния чрез своите черноморски пристанища ще могат да се завърнат на регионалната икономическа карта, като експортират украинското зърно.

Целия разговор вижте във видеото.