Свят

Зеленски е предложил на Турция и ООН износът на зърно да продължи без Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент е предложил на лидерите на Турция и ООН удължаване на зърнената сделка без Русия, която обяви, че се оттегля от нея.

Черноморската зърнена инициатива може и трябва да продължи да работи – дори без Русия. Споразумението за износ на зърно – това с Турция и ООН, остава в сила. Единственото необходимо сега е внимателното му прилагане и натискът на света върху терористичната държава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Споразумението между Русия и Украйна, договорено с помощта на Турция и ООН миналото лято, гарантира, че корабите със зърно, които влизат и излизат от украинските пристанища, няма да бъдат атакувани. Тази седмица от Москва се отказаха от сделката с мотива, че не са изпълнени исканията им за износ на руски храни и торове.

Представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН допусна, че страната му може да се върне към договорките с Украйна.

Към 18 юли Русия е готова да обмисли възстановяване на сделката, само ако бъдат постигнати конкретни резултати вместо обещанията и уверенията от западните столици.

Дмитрий Полянски, зам.-посланик на Русия в ООН

Съединените щати отново подкрепиха Черноморската зърнена инициатива.

Това споразумение стабилизира световните пазари и понижи цените на храните. То засили хуманитарната работа на Световната продоволствена програма на места като Афганистан, Сомалия и Йемен.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН

По данни на ООН зърнената сделка е помогнала за износа на над 30 млн. метрични тона хранителни продукти от три украински пристанища през последната една година.