Свят

Путин обвини Запада, че саботирал зърнената сделка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент Владимир Путин отново обвини западните страни, че са се облагодетелствали и са подкопали споразумението, което позволяваше износ на украинско зърно през Черно море.

Западът не изпълни условията по сделката, каза Путин.

Удължавахме тази сделка отново и отново. Показахме чудеса от издръжливост, търпение и толерантност. Надявахме се, че нашите чуждестранни колеги най-после ще започнат да спазват напълно договорените параметри и условия. Но нищо подобно не се случи. Никой не изпълняваше никакви задължения и договорености. Те непрекъснато искаха нещо от Русия, да осигурим едно или друго. Това беше откровена арогантност и наглост.

Владимир Путин – президент на Русия

В понеделник Русия прекрати участието си в Черноморската зърнена инициатива, която позволяваше земеделска продукция от Украйна да стига до страните в Африка, Близкия изток и Азия.

Все пак Путин заяви, че страната му е готова да се върне в споразумението, но ако бъдат изпълнени условията й.

Трябва да бъдат премахнати всички пречки пред руските банки и финансови институции, които осигуряват доставките на храни и торове. Трябва да бъде възобновена незабавно връзката им с международната разплащателна система SWIFT. Не се нуждаем от голи обещания, а от това всички условия да бъдат изпълнени.

Владимир Путин – президент на Русия

Руското министерство на отбраната съобщи, че от 0:00 ч на 20 юли всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на товари с военно предназначение и следователно ще бъдат възприемани за вражески обекти.